Billede fra udstillingen

Fra barndom til fiktion

Af Anonym (ikke efterprøvet)
03.09.18
Ny udstilling på Litteraturstedet, Åby bibliotek, sætter fokus på barndommen i litteraturen, og hvordan den erindres og bliver til fiktion hos forfatterne.

I Barndommens gade bringer Tove Ditlevsen læseren tilbage til sin barndoms verden på Vesterbro i København. I Christina Hesselholdts Hovedstolen fra 2009, fortæller forfatteren i glimt om barndommen under overskrifter som ”Rullegardinerne”, ”Kælken” og ”Månestrålesofaen” – ting der alle minder hende om fortiden. Søren Ulrik Thomsen mindes i digtet ”jeg har sat mig ved det bagerste bord” et menneske han har mistet. Han skriver på sidste linje: ”forsøger at fange dit blik/i digtets rystede spejl”. Digtet bliver her et spejl, der kan genspejle fortiden. Fælles for disse tre forfattere er, at de med litteraturen forsøger at bringe barndommen og fortiden tilbage – gennem erindringen.

Sanserne i spil

Litteraturstedet på Åby bibliotek kan fra 1. september præsentere udstillingen ’Fra barndom til fiktion’, som netop tager udgangspunkt i forfattere, der skriver om barndommen og bruger den i deres fiktion. I Christina Hesselholdts Hovedstolen er det ofte bestemte ting eller sanselige indtryk (en smag, en duft), der bringer minderne tilbage. Udstillingen tager derfor også udgangspunkt i de fem sanser: høre-, lugte, føle-, smage- og synssansen.

Går man en tur gennem udstillingen, er der mulighed for selv at få aktiveret sine sanser, og hvem ved, måske erindrer du pludselig noget? Man kan blandt andet få pirret lugtesansen ved at dufte til én af de udstillede duftposer, eller man kan sætte sig i en behagelig stol og få stimuleret høresansen, ved at lytte til Jørgens Leths barndomsminder. Der er derfor på alle mulige måder lagt op til, at man ikke kun skal gå rundt og kigge, men også dufte, lytte, føle og smage!

Mød forfatterne

I forbindelse med udstillingen vil Litteraturstedet også få besøg af de to forfattere Thomas Korsgaard og Daniel Boysen. Begge har de barndommen som tema i deres bøger, og til forfattermødet kan du opleve dem i samtale om deres forfatterskaber og forholdet mellem barndom og fiktion. Læs mere her.

Materialer