Flyv! 

13.09.22
En nat i december 1914 synker Josephina Eterna, og Marian Graves bliver sammen med sin tvillingebror reddet af deres far, skibets kaptajn.

Omkring ti år senere ser Marian et fly på himmelen og rammes af et brændende begær efter at flyve, der følger hende resten af livet. I 2014 bliver skuespilleren Hadley Baxter tilbudt rollen som Marian, og hun dykker ned i den anden kvindes liv, der begynder at væve sig ind i hendes eget. 

Anbefaling af Maggie Shipstead: Himmelstormere, udgivet på Gyldendal, 12. maj 2022. Oversat fra engelsk ved Agnete Dorph Stjernfelt 

Anbefalet af Anders Thorkild Korup Ølholm 

Episk 

De to historier om Marian og Hadley bliver fortalt sideløbende. Historien om Marian Graves er en episk fortælling om Amerika fra Den Store Depression, til Spiritusforbuddet og til 2. Verdenskrig. I stedet for at forklare disse historiske begivenheder i detaljer, som andre forfattere fremragende har gjort i andre værker, har Maggie Shipstead i stedet valgt at fokusere på historien om flyvekunsten og dens piloter, og på denne måde skabe en fortælling om verdenshistorien. Noget som jeg synes gav et frisk pust til en roman der er sat i en historisk tid, som mange andre forfattere også har beskrevet i fiktionen.

Ligesom mange andre af sin slags indeholder denne historiske roman også et stort karaktergalleri. Noget som jeg nogle gange synes kan føre til, at visse mindre karakterer bliver flade og endimensionelle. Men det er ikke tilfældet hos Shipstead. Selv de mindste karakterer føles mangefacetterede Selv Marian’s mand, Barclay Macqueen, der ikke just er en engel, bliver ikke fremstillet som ensidig ond, men bliver med dybfølt smerte præsenteret som en mand der ønsker kærlighed fra en, som ikke kan give det til ham. 

”Du så den mand, som du ville gifte dig med,” siger han med halvt lukkede øjne. ”Men kun måske,” siger hun, ”og ikke lige foreløbig.” Derfra fortsætter forhandlingerne i tavshed og opfattes forskelligt af dem begge.”

Fortællingen om Marian er virkelig en episk fortælling. Og som alle fremragende episke historier glemmer den aldrig det intime. Ikke mindst kærligheden i forskellige former. En fortælling om Jamies ulykkelige kærlighed, Marians langsomme realisering af sin seksualitet og Hadleys forsøg for at gå et forhold op og stå. 

Parodi 

Bogens andet spor om er dog ikke så episk, men det betyder ikke at den har færre kvaliteter. I stedet er det en form for parodi på Hollywood. Både de mennesker som befinder sig i byen, men også Hollywoods besættelse af at lave biopics, og hvordan historiske fakta hurtigt bliver fordrejet, for at kunne sælges til flest mulige mennesker. Det føles aldrig falsk eller klicheagtigt, men morsomt, og som en slags refleksivt pusterum om hvordan historiske begivenheder huskes og skildres. Visse dele fik mig til at tænke på Robert Altman’s film ”The Player” fra 1992. En ligeledes fremragende parodi på Hollywood og filmverdenen. 

”Gavin kneppede Teds kone. Så det er helt fint. Alting er helt fint. Alle er allerede ude på at kvase hinanden”. Han tog min hånd. ”Det her vil være en rigtig god rolle for dig, kæreste. Den vil ophøje dig” 

Det undrer mig virkelig ikke at Himmelstormere er en bestseller i Amerika, og også herhjemme blev markedsført i sommerferien. For det er en fremragende episk roman, med visse tvist- og skævheder der gør at den skiller sig ud fra mængden. Den mere parodiske del af bogen tilføjer kommentarer til hvordan, forfattere og andre kreative hjerner fortolker historien. Den får min varmeste anbefaling!  

Materialer