Foto: Anthon Jackson

Dyk ned i LiteratureXchange

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.06.23
Fra d. 8.-18. juni koger Aarhus over i litteratur, når litteraturfestivalen LiteratureXchange fylder byen. På festivalen kan du møde både danske og udenlandske forfattere. Læs med her for at lære værker af tre af de største udenlandske navne bedre at kende.

Den franske Thomas Korsgaard

Roman: Den franske forfatter Édouard Louis blev verdenskendt med et brag, da han udkom med romanen ”Færdig med Eddy Bellegueulle” – en fortælling om hvordan det var at vokse op i en lille, nordfransk flække, når ikke man føler sig som de andre drenge. Romanen er fantastisk velskrevet og stemningen er trykkende. Édouard har siden skrevet flere andre romaner, hvori han tager favntag med de kulturelle normer der både skiller og samler os. I Danmark sammenlignes hans forfatterskab med Thomas Korsgaards, der ligeledes skriver om at vokse op som anderledes i provinsen.

”Hvem slog min far ihjel”. Af Édouard Louis

Bandlyst iransk forfatter

Roman: Fabulerende iransk forfatter, der skriver om frie kvinder, aktive valg og fantastiske forvandlinger? Det er måske ikke det første, du tænker på, når du tænker på Iran, men Shahrnush Parsipur har med sine romaner om køn, seksualitet og kvinders frie valg til at følge deres lyster, og ikke samfundets forventninger, været med til at åbne verdens øjne for indskrænkningerne i det iranske samfund.

Parsipur fortæller i sine bittesmå bøger (seriøst, du behøver ikke mere end en time eller to til hver!) om at møde verden uden forbehold og hvordan man ved at erkende mørkets væsen kan opleve kærlighed og blive til lys. Hendes lakoniske stil og knastørre humør løfter al sanselighed og formeringstrang frem, så samfundets snærende bånd og forventninger må vige.

”Kvinder uden mænd” og ”Frie oplevelser”. Af Shahrnush Parsipur

Klimakritisk litteratur

Roman: Den norske forfatter Maja Lunde der er kendt for ’Biernes historie’ skriver med et fagligt og menneskeligt overskud, som bringer følelser og sanser i spil - hvad enten det drejer sig om relationer mellem mennesker eller om naturens dufte, lyde og farver. ”Den sidste af de vilde heste” er tredje del af ’Klimakvartetten’, og sidste del, ”Drømmen om et træ”, udkommer på dansk senere i år!

Skæbnefortællingerne bindes overbevisende sammen og giver stof til både følsom og rationel eftertanke. En dystopi, som ikke slipper håbet om overlevelse, og absolut et forsøg værd.

”Den sidste af de vilde heste”. Af Maja Lunde

Læs mere om festivalen på www.litx.dk

Denne uges anbefalinger er skrevet af Christine Ellebæk Sørensen, Hammel Bibliotek.