Dage med galopperende hjertebanken af Maja Lee Langvad

01.08.17
Stressramt og forelsket skriver Maja Lee Langvad sig igennem krisen, mens hun definerer en stærkere identitet for sig selv som et skrivende menneske.

Maja Lee Langvad har hjertebanken. Den skyldes dels stress over virakken om hendes forrige bog Hun er vred og dels hendes forelskelse i den kvinde, der er bogens ’du’. Kærlighedsforholdet er i sin spædeste begyndelse. Længslen efter den elskede og behovet for at være alene og blive rask slår kontrastfyldte gnister gennem hele bogen.

Ud over stresssymptomer og forelskelse handler ’Dage med galopperende hjertebanken’ om sin egen tilblivelse. Det lyder knudret, det er det ikke. Bogen er skrevet hen over fem uger i foråret, hvor Langvad går ture, sidder i Landbohøjskolens Have, aflyser aftaler og drømmer om en rosenhave. Men frem for alt skriver hun. Og hun bider stadig fra sig, men i denne bog er biddene ledsaget af kys og en mildere tone.

Langvad udgav i 2014 Hun er vred: et vidnesbyrd om transnational adoption. Nu beskriver hun de konsekvenser, bogen fik for hende, og lægger afstand til den og til det adoptionskritiske miljø, hun har identificeret sig med i mange år. Hun forsøger ikke at sløre eller lege med forbindelsen mellem sig selv og bogens jeg. Som læser af autofiktion er jeg vant til, at man aldrig må sætte entydige lighedstegn mellem forfatteren og jeg’et. Det tror jeg dog gerne, man må her.

Mere end noget andet, er ’Dage med galopperende hjertebanken’ en bog om at leve med og i skriften. Bl.a. citeres franske Marguerite Duras, der var født og opvokset i Vietnam, og den svenske forfatter Mara Lee, der er født i Sydkorea, men adopteret af en svensk familie. Langvad indkredser og afgrænser gennem bogen sin egen identitet som forfatter:
”Jeg er træt af at være et underholdende, provokerende eller for den sags skyld interessant indslag, man kan hive frem til forskellige lejligheder (…) Jeg skriver ikke for at optræde, jeg er ikke en cirkusartist. Jeg er et menneske, der skriver, og som først og fremmest skriver til sig selv.”

Heldigvis, for både Langvad og læseren, er det, hun skriver, ikke kun interessant for hende selv. ’Dage med galopperende hjertebanken’ er en stærk kvindes optegnelser over en periode, hvor hun er skrøbelig og har behov for ensomhed. Men også en periode med drømme om kærligheden og en rosenhave.

Anmeldt af Ann Luther Torp, Roskilde Bibliotek

Materialer