Boganbefaling: Roman i fire årstider af Betina Birkjær

03.05.16
Jeg læser mange bøger, og jeg vil løbende dele lidt ud af mine læseerfaringer – som inspiration til din næste læseoplevelse.

Kort om bogens handling

Vi befinder os i en lille by nær havet, hvor især et stort træ bliver samlingspunktet for mystik og hemmeligheder. Generelt kredser fortællingen om netop hemmelighederne og en idyl, der tilsyneladende er bygget på et skrøbeligt grundlag. Især den sproglige tone optog mig, og i forlængelse af den beskrivelsen af naturens dragende og skræmmende kræfter.

En række begivenheder, der sidder i byens beboere nævnes, som for eksempel den døde guldfisk, ildebranden og det døende træ. Samtidigt med de ting, der er sket og er ved at ske, lurer længslen mod havet – både som naturfænomen, men også som en vej væk; eller i det mindste forestillingen om en udvej.

For mig var det især den særlige stemning i romanen, der gjorde den til en god læseoplevelse. Og det kan jeg bedst vise med et par eksempler:

”Træet står i hjertet af byen. Det siges, at en kvinde engang satte sig der for at male udsigten. Siden har ingen set hende.”

”Når du sidder øverst i træet, kan du mærke suset fra fugle der letter. De cirkler på himlen, inden de sætter sig på en ny gren. Det gjorde de også for længe siden og det vil de gøre igen.”

 

Hvorfor skal du læse den?

Du skal især læse den, hvis du leder efter en anderledes læseoplevelse, som med sin nærmest spindelvævsagtige fortælling viser, hvordan nogle ting foregår på lånt tid. Sproget er letlæseligt, og selvom formen kan synes svær, bliver det ikke for indviklet.

 

Målgruppe

Især for læsere, der holder af mystiske fortællinger, og som ikke har noget imod måske at skulle læse en roman to gange for at fange det hele.

 

Info om bogen

Betina Birkjær, Roman i fire årstider, 119 sider, Jensen & Dalgaard, 2014

Materialer