B. S. Ingemann

B.S. Ingemann (1789-1862) “Danmarks nationaldigter”

 

Ingemann var en af de største forfattere i den danske romantik. Det var især i kraft af Ingemanns mange salmer og digte, med enkle naturbilleder og idyl som omdrejningspunkt. Det ses i den velkendte salme, ”I østen stiger solen op.”  Ingemanns salmer hører ikke kun hjemme i kirken, men følger mange danskere ved forskellige lejligheder. Særligt til jul, hvor ”Julen har bragt velsignet bud”, ”Dejlig er jorden” og ”Glade jul, dejlige jul” alle er salmer fra Ingemanns hånd.

 

Det idylliske prægede dog ikke Ingemanns digtning i de unge år. Hans barn- og ungdom var præget af en række dødsfald i den nære familie, og før han var fyldt 30 havde han mistet begge sine forældre og sine syv brødre.

 

I sin samtid blev Ingemann for alvor folkeeje med sine historiske romaner om kongerækken og Danmarks forfald og efterfølgende storhedstid. Kritikerne var skeptiske på grund af Ingemanns løse omgang med historiske fakta, men populariteten hos befolkningen var ikke mindre af den grund.

Ingemann producerede også  en række fortællinger og eventyr, hvoraf mange skildrer hverdagslige situationer tilsat overnaturlige elementer. Denne optagethed af konflikten mellem det virkelige og det åndelige, ses også i Ingemanns forhold til kristendommen, der ikke var dogmatisk, men snarere et spørgsmål om spiritualitet.

 

Ingemann vakte den danske folkeånd i sin samtid og formår til stadighed at samle gennem sine kendte og elskede salmer. På sin 70-års fødselsdag hyldedes han som Danmarks nationaldigter.

 

Læs mere om B.S. Ingemann på Forfatterweb.

 

Læs mere om 'Kend dig digterkvarter'

Materialer