Alle krigenes tabere

07.02.22
Med en ikke særlig udbredt synsvinkel fra Anden verdenskrig formår 'Den der flygter' at sætte et helt særligt perspektiv på nutidens flygtningekrise, som får os til at stoppe op og tænke over, hvad det egentlig er, der foregår i dag, og hvad der egentlig foregik dengang.

Anbefaling af Katrine Quorning: Den der flygter, udgivet på Byens forlag d. 20. august 2021. 
Anbefalet af Anne Philipsen 

Vi kender alle Anden Verdenskrig og har sikkert minimum læst én bog eller set én film, som behandler denne krig. Dog skiller Den der flygter sig ud fra de gængse fortællinger om krigen, ved at fortælle om de civile tyske borgere, der i krigens slutning selv blev nødt til at flygte fra hus og hjem for at redde deres liv. Den fortæller, hvordan de blev tvunget til at begive sig ud i en verden hvor intet var sikkert, hvor de ikke vidste hvem der var ven eller fjende, og hvem der ville tage imod dem, da de blev mødt som tyskere i stedet for medmennesker. 

Dengang vs. i dag 

Som læsere følger vi søstrene Irene og Eva, som netop vælger at flygte fra deres hjem i slutningen af krigen, hvor det regner med bomber - og hvem ved, hvornår deres hjem bliver ramt? Deres far og Evas mand er blevet sendt i tjeneste for at tjene deres land. Og for at gøre en dårlig situation endnu værre, så er Eva gravid i syvende måned. I deres søgen efter sikkerhed oplever de mange barske ting, og spørgsmålet om de nogensinde kommer i sikkerhed rejser sig gentagende gange. 

”Eva vendte sig hurtigt bort og tog hånden op for munden. Hun havde lyst til at skrige. Til at kaste op. Tyske soldater, der var blevet hængt af deres egne soldaterkammerater, fordi de ville flygte og redde deres liv”  

Den der flygter fortæller dog ikke kun om Anden Verdenskrig. Pludselig, midt i alt kaosset, bliver vi revet tilbage til nutidens Aarhus hvor vi følger en familie. De har været på ferie på Kos, hvor de på tæt hold oplevede flygtningekrisen. Det har rystet særligt moren, som nu har fået åbnet øjnene for, hvordan de lever deres liv, hvordan hendes mand reagerede på flygtningene og igennem datterens historieopgave, hvordan vi var engang.

”Jeg slog på mine lommer, selvom jeg godt vidste, at Mikkel havde alle mønterne, Han hev mig i armen. / ”Det er et trick, De bruger børn til at få medlidenhedspenge. Og han fejler sikkert slet ikke noget i virkeligheden.””

Flygtning indefra og udefra  

Igennem denne todelte fortælling ser vi de flygtende både indefra og udefra. Skildringen af flygtningen indefra viser os, hvordan det er at være den person, som ingen gider at have, som ingen gider eller må hjælpe. Og når vi så pludselig bliver konfronteret med hvordan vi i nutiden selv behandler de flygtninge, som søger tilflugt i et land, fordi de ikke længere kan blive boende i deres eget, ja så får vi pludselig et nyt perspektiv på denne problematik.

Det er en barsk men virkelig rørende roman som er godt skrevet. Den laver nogle spændende betragtninger i forhold til fortidens og nutidens flygtningeproblematikker, som får læseren til at stoppe op og tænke sig om. Og som John V. Jensen skriver så flot i bogens efterskrift, så kommer man til at spørge sig selv, hvem vi danskere var dengang, hvem vi er i dag, og hvem vi ønsker os at være.

Tags
Materialer