Adam Oehlenschläger

Adam Oehlenschläger (1779-1850) “Forfatteren bag Danmarks nationalsang”

Adam Gottlob Oehlenschläger er fortsat ikke til at komme udenom i dansk kultur. Digteren skrev Danmarks nationalsang, ”Der er et yndigt land”, på bestilling i 1819. Til forskel fra Johannes Ewalds kongesang, ”Kong Christian Stod ved Højen Mast”, centrerer Oehlenschlägers nationalromantiske sang sig om den danske natur og befolkning, frem for kongeidealer.

 

Den romantiske idyl er kendetegnende for Oehlenschlägers digtning. Hans gennembrudsdigtsamling Digte fra 1803, hvoraf ”Guldhornene” kommer fra, betragtes som epokegørende, fordi den bragte den romantiske poesi til Danmark.”Guldhornene” udtrykker romantikkens idé om guldalderen – en idé om, at fortiden rummer harmoni og idyl.

 

Oehlenschläger foldede sig også ud i andre genrer end digterkunsten. I samlingen Poetiske skrifter (1805) finder man lystspillet ”Aladdin – eller Den forunderlige Lampe”, som Oehlenschläger hentede inspiration til i Tusind og én nats fortælling om Aladdin. Oehlenschlägers version skildrer konflikten mellem to typer, geniet over for videnskabsmanden, portrætteret gennem Aladdin og Noureddin.

 

Oehlenschläger skrev også en række tragedier, der dog ikke blev rost i samme omfang som hans tidligere produktioner. Det er netop især hans ungdomsdigtning, der er blevet fremhævet som hans bedste og som forbindes til den danske romantiks begyndelse.

 

Læs mere om Adam Oehlenschläger på Forfatterweb.

 

Læs mere om 'Kend dit digterkvarter'

Materialer