Aarhus i litteraturen - interview med Mikkel Wallentin

Af Anonym (ikke efterprøvet)
15.05.12
Findes der en særlig aarhusiansk tone i den danske litteratur? Vi spørger ni forfattere med et tilhørsforhold til byen. Nogle mener, at det er en skrøne, at Aarhus-litteraturen har sin egen klang, mens andre synes at kunne identificere den som en lune eller underspillet humor. Fælles for forfatterne er dog, at de steder i Aarhus, de har haft en personlig tilknytning til, fylder rigtig meget i deres værker.

Interview skrevet af Lone Bæk Neimann

 

Betyder Aarhus som lokalitet noget i dine bøger?

- Mine tre romaner foregår alle i Aarhus. Selv om jeg håber, at temaerne i bøgerne rækker ud over det lokale, er Aarhus alligevel helt central som baggrund i mine bøger.

Er der et sted i Aarhus, du føler særlig tilknytning til som forfatter?

- Aarhus er den by, hvor jeg har boet det meste af mit voksne liv. Min første roman har sit udgangspunkt i Bispehaven i Hasle, og det sted står stadig som det, der har betydet mest for min måde at skrive på. Men ellers er det kendetegnende for personerne i mine romaner, at de strejfer rundt. Det er altså ud på gaderne, i afkrogene og nede på havnen, at mine romanpersoner føler sig hjemme.

- Synes du, der findes en speciel sprogtone i litteraturen fra Aarhus og hvad karakteriserer den?

- Svend Åge Madsen har sat Aarhus på det litterære verdenskort og hans sprogtone er svær at komme udenom, hvis man vil karakterisere byen som litterært sted. Derudover har Steffen Brandt og Peter Laugesen, uden sammenligning i øvrigt, begge gjort meget for min opfattelse af, hvordan aarhuspoesi skal lyde. Men ellers tror og håber jeg, at byen til stadighed kan fostre nye udtryk, som spiller bold op ad og tager pis på traditionen.

Deltager du aktivt i det litterære miljø i Aarhus?

- Ikke i stort omfang.

Hvilken litteratur har inspireret dig mest?

- Udover ovennævnte har jeg læst dramaturgi og derfra fået Henrik Ibsen og Harold Pinter som primære idoler. Eller har jeg som forfatter skrevet mig op imod amerikanske forfattere som Paul Auster, Brett Easton Ellis og Charles Bukowski.

Arbejder du selv med andre kunstarter end litteraturen?

- Teater har haft min store kærlighed i mange år.

Har du samarbejde med andre kunstnere?

- Jeg har lavet nogle sjove småting med blandt andet billedkunstneren Claus Ejner.

 

 

Mikkel Wallentins hjemmeside

Mikkel Wallentin (f. 1973) er cand.mag. i dramaturgi og kognitiv semiotik og forsvarede i 2006 en ph. d. afhandling om hjernens arbejde med sprog og rum. Han er lektor på Aarhus Universitet, hvor  han blandt andet forsker i forskellige hjerneprocesser. Mikkel Wallentin har både skrevet dramatik og skønlitteratur. Debutten som forfatter fik han med romanen "En ræv bag øret" fra 2001, som var første del af en triologi, han afsluttede i 2005. Wallentins romaner foregår i Aarhus og hovedpersonerne er generelt temmelig utilpassede. I den første roman bor hovedpersonen i Bispehaven, og steder som City Vest og Bilka nævnes også. Det superrealistiske romanmiljø er med til at skabe en nøgternhed, som bare ved at blive fordrejet en smule kan tippe over i det helt absurde. Mikkel Wallentins hovedpersoner beskrives usentimentalt og befinder sig på ofte i usikker balancegang  mellem  grå hverdag og surrealistisk fantasi.      

Fotos: private

Materialer