Aarhus i litteraturen - interview med Louis Jensen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.06.12
Findes der en særlig aarhusiansk tone i den danske litteratur? Vi spørger ni forfattere med et tilhørsforhold til byen. Nogle mener, at det er en skrøne, at Aarhus-litteraturen har sin egen klang, mens andre synes at kunne identificere den som en lune eller underspillet humor. Fælles for forfatterne er dog, at de steder i Aarhus, de har haft en personlig tilknytning til, fylder rigtig meget i deres værker.

Interview skrevet af Lone Bæk Neimann
 

Betyder Aarhus som lokalitet noget i dine bøger?

- Romanen "Skomagerbakken" foregår i og omkring Aarhus. I flere af mine børnebøger optræder Aarhus også. Byen er dog ikke overvældende meget med, men da jeg jo bor i Aarhus, må byen og omegnen sætte sig sine spor, spor som jeg som forfatter ikke selv er opmærksom på. Luften, klimaet, kulturen og så videre. Alt det må flyde ind i teksterne.

Er der et sted i Aarhus, du føler særlig tilknytning til som forfatter?

- Der er steder, jeg opsøger jævnligt: Aros og Musikhusets café. Der drikker jeg kaffe og læser aviser.  Og hovedbiblioteket. Marselisborg lystbåde havn, Marselisskovene. Men som forfatter? Egentlig ikke.

Synes du, der findes en særlig sprogtone i litteraturen fra Aarhus?

- Jeg ved godt, at man snakker om den slags, men jeg kan ikke identificere den. Andre kan måske.

Deltager du aktivt i det litterære miljø i Aarhus?

- Ikke meget, men noget. Jeg er ambassadør for Børnenes Bogdag. Og er altså aktiv omkring børnelitteraturen. Har siddet i tidsskriftet Passages redaktion. Siddet i Aarhus Kunstråd. Læser op med jævne mellemrum. Kender de fleste forfattere personligt.

Hvilken litteratur har inspireret dig mest? 

- Masser af litteratur. H.C. Andersen, Kafka, Beckett, Borges, modernisterne.

Arbejder du selv med andre kunstarter end litteraturen?

- Nej 

- Har du samarbejde med andre kunstnere?

- Ja, masser af danske illustratorer. Og hvis specifikt aarhusianske så tegneren Cato. I bogen "Stygge Streger" er der en række andre illustratorer, og jeg arbejder også sammen med min datter, Line Wegger Jensen.

 

 

Louis Jensen (f. 1943) blev uddannet arkitekt i 1971 og har blandt andet arbejdet med byplanlægning på Aarhus Rådhus, indtil han i 90´erne blev fuldtidsforfatter. Men allerede  i 1970 begyndte han at udgive digte i blandt andet tidsskriftet Hvedekorn, og senere udkom flere af hans digtsamlinger på det aarhusianske forlag Jorinde & Joringel. I 1986 fik Louis Jensen sit folkelige gennembrud med romanen "Krystalmanden" skrevet for børn. Han bliver først og fremmest kendt som børnebogsforfatter, men skriver i en form og et sprog, der også appellerer til voksne. Genren han skriver i er ofte kortprosaen; den helt sprogligt præcise og komprimerede fortælling. Sådan  små, koncentrerede historier består det storstilede litterære projekt, hvor Louis Jensen har sat sig for at skrive 1001 historier, af. Han er inspireret af 1001 nats eventyr og udgiver 100 historier i hver bog. Alle bitte små afsluttede historier skrevet i en form der danner en afgrænset ramme om den ofte humoristiske historie med stærk inspiration fra de klassiske eventyr.
 

Louis Jensen hos forfatterweb


Foto: Thomas Knoop

Materialer