Årets bedste bøger 2020

03.12.20
Litteraturen 2020 bevæger, forvrænger, forvrider og fortætter. Vi bliver som læsere forført i vanvittige virkeligheder og vender tilbage med ny indsigt, som ændrer vores tanker og udfordrer vores logikker.

Litteratursidens redaktion har udpeget årets bedste bøger, som rummer både smertelige psykologiske dramaer og storlinjede historiske beretninger.

Samfund og ansvar

Flere samfundsdebatterende romaner byder ind med påtrængende aktualitet. De vigtige og vedkommende tematikker kredser om menneskers ulige vilkår, racisme, magtforhold og historiske fejlgreb. De ser dagens lys midt i en global pandemi. Uden at forholde sig direkte til den allestedsnærværende virus peger litteraturen ind i flere menneskelige aspekter ved det at være og leve under kriser, hvor de fiktive personer må tage ansvar og stå ved sig selv. Når litteraturen tager stilling i et samfundsanliggende, bliver menneskeskæbner synlige.

Opvækst og svigt

I flere udgivelser kredser den personlige fortælling om smertelige dilemmaer, hvor børn klemmes i konsekvenserne af de voksnes valg. Temaer om opvækst og familien som organisme går igen i overraskende mange af titlerne på listen. Det er næsten ubærlige personlige skæbnefortællinger, hvor voksne som de velmenende forældre, de tror de er, alligevel kommer til at svigte i deres børns opvækst. Eller det er voksne, som gør op med en gennemlevet, svær og tabuiseret barndom. Det er barske og nådesløse tematikker, som dog brydes i glimt af humor, forelskelse og modet til at handle.

Kunsten og kærligheden

Midt i det nære og med et strejf af globale perspektiver findes kunstens og kærlighedens væsen som intensitet og nerve mellem mennesker. Der er flere kultursammenstød, hvor både humor og skæve vinkler blander sig og sætter spot på akavede sammentræf mellem forskellige mentaliteter.

Kast dig ud i gribende læsning. Der er masser at fordybe sig i og blive forført af. Glæd dig til læsningen af de bedste af de bedste.

Materialer