Skolebørn får vitaminindsprøjtning

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.03.22
Aarhus Bibliotekerne udvikler hvert år et omfattende program med undervisningsforløb til skolebørn. Skoleprogrammet tager fat på aktuelle emner som teknologi, digital dannelse og klima. Eleverne skal deltage aktivt og leg og eksperimenter er gennemgående i alle forløb. Det hele er tilsat en god portion fordybelse, viden og biblioteks-nørderi.

Har dit barn smagt på printplader? Ja, bogstaveligt talt smagt på dem? Så har dit barn måske været med sin klasse til Micro:bit-forløb på Dokk1 med Mikkel Gammelgaard. For når han og kollegaen Steen Nielsen underviser skoleklasser på biblioteket, så bliver der eksperimenteret, afprøvet og smagt på alt det nye. Som for eksempel micro:bit, der er simple mini-computere, som er lette at kode og derfor helt geniale til at give børnene en forståelse for, hvordan en computer fungerer.

En vitaminindsprøjtning af inspiration

Hvert år til skolestart udvikler Aarhus Bibliotekerne et katalog med massevis af undervisningsforløb til skolebørn i Aarhus. Og der er fortsat et bredt og aktuelt udvalg af forløb frem til skolernes sommerferie. Forløbene tilrettelægges, så de afspejler folkeskolernes undervisningsmål, og på den måde er de lette at passe ind i skolernes planer. Men der er også plads til at gribe det, der aktuelt rører sig og til at tænke ud af boksen, når bibliotekarerne udvikler forløb:

”Vi jammer rundt i verdensmål, læringsmål, digital dannelse, demokrati, og hvad der ellers rører sig. Når vi laver skoleprogrammet, er det lystbetonet. Det skal være sjovt, og vi gider ikke gøre noget på samme måde hver gang,” fortæller Mikkel Gammelgaard. Han er tovholder på skoleprogrammet, som er bibliotekernes undervisningstilbud til skoleklasser i Aarhus.

På biblioteket møder eleverne andre emner, ny viden og alternative læringsmåder, der supplerer og understøtter skolernes undervisning:

”Eleverne får en oplevelse et andet sted end skolen, med indhold de ikke kender fra skolen, i nye omgivelser, i en flot bygning og med en fantastisk udsigt,” fortæller Mikkel Gammelgaard, der selv har en fortid som skolelærer.

”Og det absolut bedste ved at lave skoletilbud i biblioteket er, at her er fokus alene på den legende og eksperimenterende læring. Eleverne kommer her og er undervisningsparate. Så hopper vi ud i det i halvanden time og har det sjovt. De bliver klogere, og det gør vi også”, siger han.

Læs mere om skoleforløbene og se det samlede kataloget her.