Toni Morrison er død

En af de helt store amerikanske forfattere er i en alder af 88 år gået bort.

Toni Morrison var den første afroamerikanske kvinde, der modtog Nobelprisen i litteratur. Det gjorde hun i 1993.

Hendes forfatterskab kredser om de sortes historie i USA fra slaveriet og frem til moderne tid. Det blev til i alt 11 romaner. 

Toni Morrison er nok især kendt for romanen "Beloved" (på dansk "Elskede"), som hun modtog Pulitzerprisen for i 1988. Bogen handler om en slavemors drab på sin egen baby for at spare det for et liv som slave.

En anden roman, som er værd at fremhæve, er "The bluest eyes" (på dansk "Blå, blå øjne"), som er et opgør med de hvides skønhedsideal, som holder afroamerikanske piger tilbage i selvhad. Hovedpersonen Pecola bliver voldtaget af sin far og tæsket af sin bror. Alligevel forstiller hun sig, at alt ville blive godt, hvis hun bare havde blå øjne. Det har hendes hvide idoler, kvinderne fra filmene og bladene.

Toni Morrison kan i øvrigt takke talkshow værtinden Oprah Winfrey for en del af sin store succes. I 1996 startede Oprah sin bogklub,  og hun havde Toni Morrison med blandt sine favoritter.

Vi har samlet et par titler herunder, så hvis du har lyst til at udforske (eller genlæse) forfatterskabet, er der mulighed for det her.

 

Oprindeligt skrevet af lisehan, Høje-Taastrup Kommunes Biblioteker.

Materialer