Billede af fyrtårn med virus fra Corona flyvende omkring

Skal vi være bange for COVID-19?

Frygt kan være mange ting. For det første kan frygten være begrundet eller ubegrundet.

Frygt kan være noget, man oplever, fordi virkeligheden pludselig begynder at ligne noget fra fiktionens verden. Frygt kan også opstå, fordi noget trækker sine spor tilbage i historien.

Medierne kan også være med til at sprede frygt. Den ene fjer der bliver til fem høns. Når frygten hærger, er det vigtigt, at man – måske - kan finde tryghed i fakta. Men man skal også samtidig anerkende, at det kan være ok at være bange. Frygt har i mange tilfælde været netop dét, der har været den afgående faktor i forhold til overlevelse. Men frygt kan også gøre dig blind. Det er en kompleks størrelse.

Lige nu oplever vi, hvorledes Corona-virussen spreder sig. Den virus, som har fået det mindre mundrette navn: COVID-19. Er det bare en voldsom influenza? Skal vi overhovedet blive bange? Er det en storm i et glas vand? Eller er det rent faktisk noget meget farligt? Hvad sker der, hvis den muterer? Hvordan vil det påvirke Danmark og resten af verden?

Man kan stille sig selv mange spørgsmål. Nogen er helt rolige, andre mennesker er oprigtigt bange.

Det vigtige i denne sammenhæng er oplysninger, information, data og fakta. Først og fremmest kan det hjælpe, at have tillid til sundhedsvæsenet og de ekspertudtalelser, der kommer derfra – men hvad er op og ned? Hvad er overdrevet, og hvad er underbelyst? Gennem Aarhus Bibliotekerne har du adgang til blandt andet Faktalink, som måske kan hjælpe dig med at navigere i den storm, som Corona-udbruddet har skabt. 

Desuden har vi mange fiktionsværker, som netop handler om virus-udbrud, om pandemier, værker der ofte har frygten som det centrale begreb. Det kan også være en måde at bearbejde det på, at udvide horisonten.

For uanset om du er bange eller ej, så er det vigtigt, at du baserer din frygt på et oplyst grundlag. 

Oprindeligt skrevet af Randers Bibliotek.

Log dig ind på aakb.dk og læs mere om Coronavirus (COVID-19) på Faktalink

Følg med på Aarhus Kommunes hjemmeside med generel info om Coronavirus (Covid-19).

Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Billede af grafiker Irene Bjørnlund Jensen Randers Bibliotek

Materialer