Biblioteksformidler hos Dokk1, Randi Heide, er stolt af det nye område med lette bøger for voksne. Området er en stor succes.

Lette bøger for voksne er blevet populære på Dokk1

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.02.20
Biblioteket har fået langt flere letlæsnings-bøger, og bøgerne er flyttet frem i et synligt miljø. Det lokker mange nye læsere til.

Det er godt halvandet år siden, Dokk1 indviede sit nye område med lette bøger for voksne, hvor ordblinde, tosprogede eller andre, der ikke er stærke læsere, kan finde læsevenlige bøger. Og området er blevet en stor succes:

"Vi sender dagligt folk hen i letlæsnings-området. Sådan var det bestemt ikke før, så vi kan mærke en stor forskel," fortæller Randi Heide, der er biblioteksformidler hos Dokk1.

Bøger til alle

For tre år siden bestod læs let området af tre hylder, der var placeret i et hjørne af biblioteket. Men så startede man et projekt med fokus på Design Thinking, der skulle afdække målgruppens behov, og resultatet er overvældende.

"Vi har fået bøger til alle voksne og unge, der gerne vil i gang med at læse. Både for dem, som måske har mistet interessen eller ikke kan overskue det store bibliotek, men også dem, som er læseudfordrede, såsom ordblinde, eller de tosprogede, der gerne vil blive bedre til at læse og forstå dansk. Det spænder bredt," siger Randi Heide og uddyber:
"Udbuddet generelt til voksne med læsevanskeligheder er ikke ret stort, så det her er langt bedre end før, hvor materialet var nærmest tarveligt og pinligt at vise frem og ikke gav ret meget læselyst."

I dag fylder området med lette bøger for voksne cirka otte gange så meget som før projektets start. Nogle af bøgerne er delt op i emne-kategorier i stedet for alfabetisk, fordi det er mere vedkommende for målgruppen. Og med sin centrale placering til venstre for Informationen i Dokk1, er afdelingen blevet meget lettere at få øje på.
Desuden er der kommet en storskærm op, som fortæller, at dette er ”lette bøger for voksne”.

"Det er en stor fordel, for ikke alle har lyst til at spørge om hjælp. Der er stadig en del tabu omkring at være ordblind eller læseudfordret, men det nye område er ikke stigmatiseret i samme grad, fordi de lette bøger for voksne nu falder ind med resten af vores samling," siger Randi Heide.

Holder øje med læsevenlige bøger

Der er også tilført flere ressourcer til området. Der er bl.a. afsat et team, der skal drifte området med lette bøger for voksne og blive ved med at udvikle på det. Teamet holder også øje med, hvilke nye bøger, der egner sig til området med lette bøger for voksne, for der står faktisk også almindeligt litteratur på hylderne. De er mærket med en rød cirkel på ryggen og er valgt ud fra særlige kriterier.

"Udfordringen er, at der ikke bliver udgivet ret mange bøger til folk, der har svært ved at læse. På den måde kan vi sørge for at holde området frisk, så der altid står noget nyt og interessant på hylderne," fortæller Randi Heide.

Samtidig kan det give folk med læsevanskeligheder en positiv oplevelse.

"Mange kan faktisk godt læse en lidt sværere bog, end de havde regnet med, hvis indholdet rammer deres interesse," siger Randi Heide.

Og det er netop det, det hele handler om for biblioteket - at give en positiv oplevelse og læselyst til folk.

Tæt samarbejde med fagfolk

Projektet har desuden ført til et tættere samarbejde med en række samarbejdspartnere, som har målgruppen tæt på. Det er blandt andet 3F Ryparken, VUC Aarhus og VUC Aarhus Erhverv og Netværkslokomotivet, mens de kommunale aktører er PPR (Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning, red.) og KCL (Kompetencecenter for Læsning, red.).
Ifølge Randi Heide er det altafgørende med partnerskaber, der byder ind med viden, kompetencer og ressourcer, for den opgave kan biblioteket ikke løfte selv.

"Vi mangler konkret viden, så vi kan svare på borgernes spørgsmål bl.a. omkring læsevanskeligheder. Samarbejdet med PPR og KCL gør, at vi i dag sidder i et netværk med kompetente fagfolk, hvor vi kan lave fælles arrangementer for målgruppen, og vi fælles herved kan nå ud til flere," siger Randi Heide.

Biblioteksformidler hos Dokk1, Randi Heide, er stolt af det nye område med lette bøger for voksne. Området er en stor succes.

Biblioteksformidler hos Dokk1, Randi Heide, er stolt af det nye område med lette bøger for voksne. Området er en stor succes. Foto: Sophie Dreijer

Design Thinking

  • Bibliotekerne i Aarhus har siden august 2013 arbejdet tæt sammen med Chicago Public Libraries om at lave en model for, hvordan biblioteker kan arbejde med Design Thinking.
  • Design Thinking handler primært om at sætte fokus på brugernes behov.
  • I bibliotekerne i Aarhus anvendes Design Thinking metoden til at sikre et relevant bibliotekstilbud til borgerne. Senest er 25 medarbejdere blevet udannet i designtilgangen, der bruges til at udvikle services, biblioteks-rum, digitale produkter og bedre kommunikation.
  • I projektet ”Non-readers” har teamet bl.a. arbejdet med at gøre området med ”lette bøger for voksne” mere attraktivt og relevant for brugerne.
  • ”Non-readers” er en case i et større projekt, der er støttet af Bill & Melinda Gates Foundation, og med hjælp fra det internationalt anerkendte designfirma IDEO blev der i 2015 udgivet en metodehåndbog: “Design Thinking for Libraries”.
  •  Bogen anvendes nu af biblioteker verden over og er oversat til 15 forskellige sprog.
  • Bibliotekerne i Aarhus har hjulpet biblioteker i gang med Design Thinking i blandt andet Afrika, Japan, Rusland, Italien, Rumænien, Portugal, Spanien, Tyskland, Holland og Kina.
  • Vil du vide mere om Design Thinking, kan du klikke på dette link: https://www.aakb.dk/designthinking