Konkurrence i digital litteratur: Her er de fem bedste

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.08.16
I foråret afholdt Aarhus Kommunes Biblioteker og Silkeborg Bibliotek en skrivekonkurrence i digital litteratur. Udfordringen lød på at skrive en sms-novelle, et Instagram-digt, en blogroman eller noget helt fjerde. Juryen har voteret og her er de 5 bedste.

Digital litteratur var temaet for udstillingen, Litteratur uden omslag, der i foråret kunne opleves på Silkeborg Bibliotek og Viby Bibliotek. I den forbindelse blev der afholdt en skrivekonkurrence for de, som turde prøve kræfter med at skrive digital litteratur.

..men hvad er digital litteratur?

​Som læsere forventer vi at finde litteratur på hylderne. De er af papir og har et omslag med titel, forfatter og introduktion. Samme form gælder for e-bøgerne, blot med virtuelle hylder og omslag. De fleste udkommer som almindelige bøger, og e-bøgerne kunne i princippet læses i en papirudgave.

Digital litteratur sprænger rammerne! Den er født digital, og læseoplevelsen er fra start knyttet til et medie. Den kan ikke findes på hylderne eller ét samlet sted. Den eksisterer et væld af steder, for eksempel i en sms-dialog, et blogindlæg eller et opslag på et af de sociale medier.

En skrivekonkurrence

Udfordringen lød på at skrive en sms-novelle, et Instagram-digt, en blogroman eller noget helt fjerde. 1. pladsen gik til det værk, der dels fungerede bedst som litteratur, dels udnyttede mediet bedst. Præmien var en Ipad mini.

Juryen bestod af redaktør for forlaget smspress, Kim Baash, Ph.d.-studerende i digital ungdomslitteratur, Ayoe Quist Henkel, og forfatter, Mads Mygind.

Juryen har nu voteret og de 5 bedste er fundet.

1. pladsen går til.. Heidi Bobjerg

For værket, Final cut. En blognovelle, som består af 5 indlæg og tilhørende læserkommentarer. Du kan læse den her.

”Valget er faldet på Heidi Bobjergs værk www.finalcut.bobjerg.dk. Juryen roser værket for at behandle et meget presserende samfundsmæssigt emne (cutting) i en dialektik mellem det private perspektiv og omverdens syn på den enkeltes handlinger. Blogmediet benyttes elegant og troværdigt i og med de mange kommentarer på bloggen til de enkelte indlæg. Kommentarer som naturligvis er en del af værket. På den måde fortæller Bobjerg både en historie, som tager konkret udgangspunkt i ét menneskes krop, ét menneskes erfaringer, samtidig med at hun lader en gruppe bloglæsere vælde deres fordomme, kritik, medfølelse, mv. ud over blogindlæggene. Heidi skriver stærkt og voldsomt og det er på en gang fængende og ubehageligt at læse.”

2. pladsen: Mai Odgaard Petersen

Kortprosatekster som opslag på Instagram. De kan læses på Instagram under #parforholdsprosa2016 og #digitallitteratur.

3. pladsen: Lærke Jessen

Prinsesse Lorteknæ. Værket er en sms-novelle. Du kan læse den her, dog udelukkende på mobil, under navnet LJ Jessen. ​(Keyword: PrinsesseLorteknæ)

4. pladsen: Arianne Brooks

Digtsamlingen Marianne. Værket er en hjemmeside med lydfiler. Du kan downloade lydfilerne nedenfor.

5. pladsen: Heidi Bobjerg

Vægtløs. Værket består af kortprosatekster med tilhørende illustrationer. Du kan læse teksterne her. Heidi gik således både med sejren og 5. pladsen.

 

Vi takker de mange, der deltog i konkurrencen og ønsker forsat god skrivelyst!