Julemanden

Lige nu er julemanden ved at gøre kanen klar. Alle ved, at han i løbet af de næste par dage kommer hele kloden rundt, men hvor mange ved egentlig hvem han er og hvor han kommer fra?

Læs mere om julemanden på biblioteket, myter, anekdoter og fortællinger eller på Faktalink 

I byen Myra i Tyrkiet var der i 600-tallet en biskop ved navn Nikolas. Historien fortæller, at denne Nikolas var en meget god og gavmild mand, som gerne hjalp nødstedte borgere i Myra. Han var en også beskeden mand og udførte derfor sine gode gerninger i skjul af natten og ved at kaste sine gaver gennem vinduer eller ned gennem skorstene.

Historierne gik, på trods af biskop Nikolas forsøg på at holde sine gode gerninger skjult, fra mund til mund og medførte, at biskop Nikolas efter sin død blev helgenkåret. Skt. Nikolas blev helgen for en blandet skare af mennesker. Sømænd, tyve, pengeudlånere og prostituerede men først og fremmest er han børnenes skytsengel.

I 1200-tallet opstod i Vesteuropa skikken med at klæde sig ud som Skt. Nikolas og på hans helgendag d. 6. december, dele gaver ud til artige børn. Med sig, til at straffe de uartige børn, havde han en person, som i Danmark er kendt som Den store Bastian. Den store Bastian er ikke længere en skikkelse, som optræder i julesammenhæng, men Julemanden ved til gengæld alt om hvilke børn, der ikke har været artige i årets løb og til dem er der ingen gaver.

Julemanden eller Skt. Nikolas har set ud på mange forskellige måder, men da Coca Cola i 1931 introducerede en tyk hvidskægget mand med en rungende latter og klædt i rødt, var julemanden, som vi kender ham i dag, født. Haddon Sundblom, som tegnede Coca Colas julemand, havde fået inspiration fra den tyske tegner Thomas Nast, som i midten af 1800-tallet illustrerede digtet "Det var natten før julen" ("Twas the Night before Christmas"). Illustrationen forestillede en lille tyk mand med røde kinder, hvidt skæg og klædt i rødt.

Nu til dags ved alle, at Julemanden flyver rundt i en kane trukket af rensdyr, men rensdyrene optræder faktisk første gang netop i digtet ”Det var natten før julen” skrevet af Boston-professoren Clemens Clarke Moore i 1822. Kanen bliver i digtet trukket af 8 flyvende rensdyr. Det mest kendte af Julemandens rensdyr, Rudolf, som er nævnt i den danske oversættelse, er ikke et af de oprindelige, men kom til i 1939 som et reklamefremstød fra stormagasinet Montgomery Ward.

Moore flyttede også skikken med at dele gaver ud fra den oprindelige Skt. Nikolas dag til julenat og derfor ligger gaverne mange steder under træet julemorgen, når børnene står op. I Danmark kommer Julemanden oftest selve juleaften og her kommer han ind gennem døren og deler gaver ud fra sin store sæk.  Det er altid spændende, hvad der dukker op fra sækken, men heldigvis har man selv en vis indflydelse på indholdet, idet børn og barnlige sjæle kan sende deres ønskesedler til Julemanden på denne adresse:

Julemanden
Box 1615
3900 Nuuk
Grønland

Oprindeligt skrevet af Københavns Biblioteker.

Tags
Materialer