Fup og fakta om Covid-19

09.03.21
Mange af os får en stor del af vores nyheder og viden formidlet gennem sociale medier, også når det handler om Covid-19, men det gør det bestemt ikke lettere at skille information fra misinformation.

Der findes dog gode kræfter, der arbejder med at vurdere sandhedsværdien i de nyhedshistorier, der pludselig dukker op i vores feeds på de sociale medier! 

Websitet Tjekdet faktatjekker mange nyhedshistorier i relation til Covid-19 og pandemien, men selvfølgelig også i forhold til andre emner, så det er et rigtig godt sted at starte. Det kan både være for at tjekke en bestemt nyhedshistorie, som du er i tvivl om eller for at være på forkant med nogle af de nyhedshistorier, som du eller dit netværk måske vil støde på i nærmeste fremtid. Ud over de konkrete faktatjek formidler de også forskellige tips og guides til, hvordan du bliver bedre til at spotte misinformation eller meget aktualt taler med den ven, som er blevet grebet af en konspirationsteori. Idag er Tjekdet et selvstændigt medie ejet af foreningen Tjekdet, men oprindelig blev det startet af Ugebrevet Mandag Morgen.

Hvis du har mange udenlandske nyhedshistorier, som dukker op i dine feeds, så kan det være, at du kan få glæde af at bruge IFCN's CoronaVirusFacts Alliance Database. IFCN er en forkortelse for International Fact-Checking Network, som hører til under the Poynter Institute, der helt overordnet arbejder med medier og journalistik, men altså også helt konkret har startet det her netværk af journalistiske faktatjekkere fra hele verden (bl.a. Tjekdet bidrager til netværket). Databasen indeholder mere end 9000 faktatjek fra mere end 70 forskellige lande. På websitet finder du også nogle spændende visualiseringer af, hvordan den her type misinformation spreder sig på verdensplan over en lang tidsperiode! 

Derudover udkommer der selvfølgelig også god gammelsdags faglitteratur for både voksne, unge og børn om Covid-19 og pandemien, hvis man har brug for at grave sig dybere ned i, hvad det er for en situation vi og hele verden står midt i. Når vi som folkebibliotek indkøber faglitteratur vurderer vi på både kvalitet, aktualitet og alsidighed, det siger loven at vi skal, så derfor kan du have tillid til det bøger, du finder på vores hylder. Hvis der er alligevel er noget, som du mener, vi overser eller fejlvurderer, så smid os en mail på post@aakb.dk.

Materialer