ping pong med din politiker

De unge gider ikke valg og politik!

03.11.22
Vi hører det igen og igen. De unge interesserer sig ikke rigtigt for politik og samfund. Og i hvert fald slet for folketingsvalg og den offentlige samtale. Et par memes med Inger og LevMette eller en TikTok video med Daddy Vanopslagh er da LOL, men så slutter festen også.

Det var der bare ingen, der havde fortalt eleverne på FGU Aarhus Vest onsdag formiddag i Gellerup. De godt 80 unge mennesker, hvor af hovedparten var førstegangsvælgere, deltog sammen med fire håbefulde folketingskandidater i et lidt anderledes debatmøde, ”Ping Pong med din politiker”.

Med ambitionen om at sætte politikere og unge i stævne om noget fælles tredje, inviterede FGU Aarhus Vest, FO Aarhus, Constructive Institute og Gellerup Bibliotek til halvanden times hæsblæsende ”rundt om bordet” og debat i øjenhøjde. Som debatmoderator Jesper Himmelstrup, som også er idémanden bag arrangementet, udtaler:

”Det er vores erfaring, at bordtennis er en aktivitet, som de fleste kan være med til – og hurtigt kan nedbryde de barrierer, der gør, at fx unge mennesker ikke kaster sig ud i en politisk diskussion."

Stemningen og energien var høj og spørgelysten blandt de unge var stor - og yderst kvalificeret:

”Hvordan skal jeg stadig kunne leve for et par hundrede kroner om ugen, når alle mine udgifter stiger?”

”Hvorfor må de andre elever selv vælge deres påklædning, men du vil forbyde mit tørklæde?”

”Hvorfor satser psykiatrien ikke på mere samtale og psykologhjælp i stedet for at dope os unge?”

Inger Marie Tryde (Nye Borgerlige), Anne Hegelund (Enhedslisten), Andreas Steenberg (Radikale) og Henrik Hjortshøj (Kristendemokraterne) var friske på udfordringen. Smashede det bedste, de havde lært og gik i dialog om klima, psykiatri, statsborgerskab, yndlingsserier, religion og meget mere.

Debatten glødede og der blev gået hårdt til emnerne, men med respekt for hinandens forskellighed og synspunkter. Og snakken mellem de unge og politikerne fortsatte en rum tid efter arrangementet officielt sluttede.

”Det var inspirerende og rørende at opleve de dygtige, modige og sårbare elever, som i den grad havde noget på hjertet. Og en fornøjelse at politikerne mødte de unge med respekt, lydhørhed og interesse,”

fortæller Peter Jørgensen fra Gellerup Bibliotek om en anderledes dag med Ping Pong og politik.

Som det efterfølgende blev bemærket:

”På den bagkant er der jo ingen grund til at frygte for fremtiden”.

Ping Pong med din politiker i Gellerup blev til i samarbejde mellem Jesper Himmelstrup fra Constructive Institute, FO Aarhus, FGU Aarhus Vest og Gellerup Bibliotek.

Foto: Martin Dam Kristensen