BookCrossing introduktion

BookCrossing er et verdensomspændende fænomen, hvor læseglade mennesker deler litteratur ved at lade den vandre frit. Hjemmesiden www.bookcrossing.com er samlingspunktet, hvor alle bøgerne registreres. På den måde bliver de en del af det store ”bibliotek”.

Medlemmerne låner dog ikke bøger. I stedet slipper de dem fri på offentlige steder, opretter særlige bogbytte zoner, mødes til kaffe og bogbyt eller sender bøgerne af sted til venner i ind- og udland.
Målet med BookCrossing er, at gøre hele verden til et bibliotek, og på den måde gøre litteratur til noget mennesker møder, der hvor de færdes. Derudover er det din mulighed for, at give bøger der alligevel bare samler støv på hylden nyt liv, og også din mulighed for at dele glæden ved fri litteratur med ligesindede.

Jeg vil gerne være med! Hvad skal jeg gøre?
Alle kan registrere sig som medlemmer på www.bookcrossing.com, og det er gratis og spamfrit. Man tilmelder sig med sin e-mailadresse, men inde på hjemmeside vil det kun være dit brugernavn, der bliver vist. Du er derfor også helt anonym.
Når du så er registreret, får du din egen virtuelle bogreol. Alle de bøger du registrer og journalfører (altså finder, men ikke er den oprindelige ejer af) vil kunne ses her. Bogreolen er desuden delt ind i nogle forskellige hylder, sådan at du kan sortere bøgerne efter om de er en del af din permanente samling, er tilgængelige for andre bookcrossere, endnu ikke er læst osv.

Jeg har fundet en BookCrossing-bog! Hvad skal jeg gøre?
Når du finder en BookCrossing-bog vil bogens tidligere læsere blive lykkelige, hvis du bruger et øjeblik på at journalføre dit fund. Det gør du ved at gå ind på www.bookcrossing.com og indtaste bogens BCID. Husk at logge ind før du journalfører, hvis du er medlem eller gerne vil være medlem.
Der er god skik at journalføre bogen igen, når du har læst den. De tidligere læsere vil nemlig gerne vide, hvad du synes om bogen. Desuden kan hver eneste journalføring ses som en del af bogens historie – og den er altid spændende at følge.
Når du har fundet en BookCrossing-bog er den din, og du kan gøre med den hvad du vil. Men en BookCrossing-bog har udlængsel, og den vil sætte pris på at blive frigivet igen, når du er færdig med den. Lav en særlig Release note (frigivelsesjournalføring) på hjemmesiden og fortæl hvor du vil frigive den – det giver bookcrossere mulighed for at gå på skattejagt efter den, og det elsker de!

Hvornår skal man registrere en bog?
BookCrossing-bøger registreres kun én gang. Det er når den oprindelige ejer beslutter, at bogen ikke bare skal samle støv, men være en BookCrossing-bog, der skal ud på en rejse.
Når bogen registreres får den et unik trackingnummer (et såkaldt BCID). Dette nummer skal skrives ind i bogen, sådan at en ny læser kan registrere fundet. De første 3 cifre i BCID’et er hemmelige, og kan kun ses i bogen samt på hjemmesiden af personer der har haft bogen i hånden, dvs. den oprindelige ejer og senere findere.

Hvornår skal man journalføre en bog?
Når du finder en BookCrossing-bog skal den journalføres. Det gælder uanset om du har fundet bogen på en bænk, i en BookCrossing Zone eller har fået den direkte fra en bookcrosser. En journalføring sker ved at indtaste bogens BCID på hjemmesiden.
Det er god skik at journalføre bogen når du finder den, når du har læst den og når du igen frigiver den.