Årets bedste litteraturformidlere nomineret til Blixenpris

Anne-Marie Donslund, Kathrine Bach Pachniuk og trekløveret Jette Sunesen, Lise Kloster Gram og Noa Kjærsgaard Hansen nomineres til 'Årets indsats for litteraturformidling’. Vinderen afsløres den 24. maj til Blixenfesten.

Juryen har nomineret disse formidlere, som alle gør noget ekstraordinært i litteraturens tjeneste. De skaber nye rammer for litteraturen, samarbejder på tværs og engagerer folk omkring sig i arbejdet for at udbrede litteraturen til læserne. De nominerede er valgt ud af et stærkt felt med 80 indstillinger. De indstillede kandidater er fra hele landet, i alle aldre og med vidt forskellige roller i det litterære kredsløb. Fælles for mange af de indstillede er, at deres hjerter banker for litteraturen og for at fortælle andre om den.

Mange indstillinger af formidlere af børnelitteratur
I år er der bemærkelsesværdigt mange indstillinger af formidlere, der arbejder med at styrke børn og unges læsning og skrivning, hvilket peger på den øgede opmærksomhed på, at der skal en særlig indsats til for at få børn til at læse mere og fastholde læsningen. Mange af de indstillede formidlere arbejder på tværs af kommunens institutioner og ofte i et tæt samarbejde mellem biblioteker og skoler. En af de mange indstillede kandidater, som viser at et bredt samarbejde er givtigt for at få børn og unge til at læse mere, er kultur og litteraturkonsulent Anne Marie Donslund fra Odsherred, som juryen har nomineret til prisen.

Ligeledes er der også en række indstillinger af formidlere, der bruger de sociale medier, internettet og podcast til at få børn til at læse. Et fornemt eksempel på formidling på digitale platforme er børnebibliotekar og bogblogger Kathrine Bach Pachniuk, som står bag #1000 bøger. Juryen har valgt at nomineret hende til prisen, da hun bruger internettet og de sociale medier på en både personlig og professionel måde.

Mange af de indstillede kandidater, især arrangører af litteraturfestivaler, samarbejder med mange forskellige aktører både lokalt og nationalt og på tværs af græsrødder, frivillige og institutioner. Det ses i høj grad hos hovedkræfterne bag den ambitiøse festival LiteratureXchange i Aarhus, Jette Sunesen, Lise Kloster Gram og Noa Kjærsgaard Hansen, som juryen har indstillet til prisen. Formidlingen af international litteratur er ikke mindst vigtig i en tid, hvor der er stigende fokus på dansk litteratur i offentligheden.

Det brede felt af indstillinger viser et stort engagement og kreativitet hos formidlere i hele landet, som både arbejder i etablerede rammer, på frivillig basis og i grænselandet mellem dem. Mange bringer litteraturen ud i nye omgivelser, uden for institutionernes velkendte rammer og formår at løfte litteraturen nye, overraskende steder hen og når på den måde ud til nye læsere.

Motivering af de nominerede:
Juryen for Blixenprisen for ”Årets indsats for litteraturformidling” motiverer nomineringen af kandidaterne således:

Anne-Marie Donslund for Odsherred litteratur- og læsefestival
Kultur og litteraturkonsulent Anne Marie Donslund har med Odsherred litteratur- og læsefestival og Odsherred læser skabt et omfattende litteraturarrangement, der skal give børn og unge i Odsherred lyst til at læse mere. Skoler og gymnasier får besøg af forfattere til foredrag og skriveværksteder, dansklærere deltager i workshops, hører foredrag om litteraturformidling og møder forfattere. Og rundt omkring i kommunen er der litteraturmøder på biblioteker, i kulturhuse, biografer og kirker, der er skrivekonkurrencer for børn, digtoplæsninger af unge fra vippen i svømmehaller, og der bliver skrevet i toget.

Over det hele svæver ildsjælen Donslund, som altid har en ny ide til at skabe litterære møder og fører dem ud i livet, og som med sin enorme arbejdsindsats, livsglæde og kærlighed til litteraturen smitter alle, hun kommer i kontakt med. Anne Marie Donslund står i spidsen for en betydelig indsats i en af landets udkanter baseret på et grundsyn om, at litteraturen kan forandre liv, og at børn og unge kan blive bragt ud af ensomhed, få et rygstød og nyt selvværd ved at komme i nærkontakt med fortællinger, forfattere og ikke mindst med det kreative og skabende i dem selv.

Kathrine Bach Pachniuk for #1000 Bøger
Børnebibliotekar og bogblogger Kathrine Bach Pachniuk står bag det frivillige initiativ 1000 Bøger, der opmuntrer forældre til at læse 1000 bøger med deres små børn før skolestart. Inspirationen stammer fra internationale erfaringer med såkaldt ’early literacy’, hvor mindre børn får oplevelser med at tygge og hygge sig gennem passende bøger. Initiativet demonstrerer vigtigheden af at stimulere sprog, koncentration, lærelyst og fantasi fra en tidlig alder.

Med smittende overskud spreder #1000 Bøger sit budskab både ude i virkeligheden, hos grupper og institutioner, og på digitale platforme, hvor hjemmesiden 1000 Bøger, Facebook og Instagram bobler over af billeder af babyer og bogforsider samt læseprojekter for de 3-6-årige. Kathrine Bach Pachniuk er ansat på Kulturstationen Vanløse i København.

Jette Sunesen, Lise Kloster Gram og Noa Kjærsgaard Hansen for LiteratureXchange
Projektleder Jette Sunesen, programansvarlig Lise Kloster Gram og kommunikationsansvarlig Noa Kjærsgaard Hansen er hovedkræfterne bag den nye internationale litteraturfestival LiteratureXchange i Aarhus, som igen i år kan præsentere en perlerække af udenlandske forfattere. Med hver sit ben i festivalen arbejder de tre på tværs af Litteraturcentret, bibliotekerne og Folkeuniversitetet og forener det globale med det lokale. De er eminente til at skabe netværk og har engageret mange forskellige aktører i festivalen, som giver stemme til forfattere, forskere og formidlere.

Med blik for såvel populære som eksperimenterende forfattere har de tre arrangører fået litteraturen til at blomstre i byen; både på store og små scener og på overraskende locations. Fælles for de tre ildsjæle er, at de aldrig peger på sig selv, men på sagen, nemlig at få litteraturen ud til læserne.

Prisoverrækkelse til Blixenfesten
Juryen som har udpeget de nominerede består af forfatter Jesper Stein, kritiker Marie Louise Kjølbye og chefredaktør på Litteratursiden Lise Vandborg. Bag prisen 'Årets indsats for litteraturformidling’ står Dansk Forfatterforening, Danske skønlitterære Forfattere, Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekarforbundet og Litteratursiden.

Prisen er på 30.000 kroner og er en af de priser, der overrækkes til Blixenpris-festen den 24. maj 2019 på Folketeatret i København. Se de nominerede kandidater til de andre Blixenpriser her.

Tidligere vindere af prisen:
2017: Bibliotekar Vibeke Johansen for indsatsen med Krimimessen i Horsens.
2018: Værter Klaus Rothstein og Nanna Mogensen, for programmet 'Skønlitteratur på P1'.

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden, Litteratursiden.