Young Adult bøger

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.09.16
Bøger til de unge voksne og de voksne unge. Og til alle os andre som bare godt kan lide en god bog. Her finder du inspiration til Young Adult bøger du bare må læse!

Young Adult genren (ofte forkortet til YA) har fået det navn, fordi den omhandler unge voksne - men læsernes alder varierer vidt. Bøgerne er ikke kun et hit hos de unge, også de "voksne" har fået øjnene op for de velskrevne og medrivende bøger. Det er historier, der indeholder de store følelser, historier, hvor liv og død hurtigt kommer i spil, historier om sygdom og kærlighed og historien med det gode plot.

Vi var løgnere – E. Lockhart
Cadence Sinclair Eastman er ældste barnebarn i familien Sinclair og dermed arving til familieformuen, øen og ejendommene. Hun og Johnny, Mirren og Gat er Løgnerne, de mødes hver sommer på familien Sinclairs private ø. For to somre siden, da Løgnerne var femten år, skete der noget. Cadence var ude for en ulykke og har delvist mistet hukommelsen, men erindringerne om "sommeren femten" kommer ligeså stille tilbage til hende. Jo mere hun finder ud af, jo mere bliver hun nervøs for, at det hun tror skete ved hendes ulykke, måske ikke er sandheden.

Som stjerner på himlen – Jennifer Niven
Dette er historien om to unge mennesker på kanten af livet. Violet er populær, men bærer på en stor sorg, hendes søster er død i en trafikulykke. Finch er skolens freak og har svært ved at indordne sig. Han drages af døden og har selvmordstanker. Det er ikke en klassisk "dreng møder pige" historie, selvom der bestemt er romantik. Størstedelen af historien følger Finch og Violet, mens de tager på tur rundt i staten Indiana for at finde stof til en opgave. Som historien udvikler sig bliver sårbarhed og svigt fra omgivelserne langsomt tydeligt. Fortællevinklen skifter mellem Finch og Violet og har karakter af dagbogsstil.

Dig og mig ved daggry – Sanne Munk Jensen/Glenn Ringtved 
Louise og Liam begår selvmord ved at springe ud fra Limfjordsbroen, lænket til hinanden med håndjern. Den alvidende fortæller er den afdøde Louise og gennem hende afdækkes forløbet.

21 måder at dø – Sarah Engell
"Jeg lirker min mobil ud af lommen og får et chok, da jeg ser på skærmen. (Facebook) "Alle os der hader Stella." 281 synes godt om. Det er et minut siden, Filippa trykkede "like." Jeg husker mig selv på, at Filippa er bange. Det er derfor, hun skriver"
Engang var de 15-årige Stella og Amalie bedste veninder. Venskabet slutter brat, da de sammen melder sig til X Factor, og Stella tilbydes at fortsætte i konkurrencen på betingelse af, at det er som solist, uden Amalie. Stella takker nej - de er et team. Amalie tilgiver aldrig Stella, at hun er blevet fremstillet som en bedre sangerinde end hende. Stella lægges for had, og Amalie inddrager flere og flere i et mobbeprojekt, som langsomt nedbryder hende og skubber til sorte tanker om selvmord.
Historien er særdeles velskrevet. Hvert kapitel indledes med en kort tekst, som fortæller, hvordan mobbeofre rundt omkring i verden har begået selvmord. Bogen sluttes med en fortegnelse over links, hvorfra mobbeofre kan læse mere og hente hjælp.

7 døgn for os – Charlotte Glaser Munch/Anja Hitz
Kan man finde sig selv på vejen til Nordnorge?
Mød tre 16-årige piger på en ungdomslejr i Sverige: Norske Silje - den usynlige pige uden selvværd, der skjuler sig bag sin perfekt redigerede blog og sine lykkepiller. Svenske Tessa - datter af Sveriges sundhedsdronning, der holder hende i så kort snor, at hun næsten ikke kan ånde. Og sidst, men absolut ikke mindst, danske Kat (Katrine), oprøreren, der ikke rigtig passer ind nogen steder og som leder efter sin rigtige far på øen Lofoten. Mød Hero - schæferhunden, de stjæler, og mød Den gamle jagtjeep som de beslutter at køre tværs gennem Skandinavien. Scenen er sat og eventyret er lige begyndt.

Fredag lørdag søndag – Christine Lind Ditlevsen
Nyskabende, hæsblæsende og rå fortælling om en ung kvindes tour de force gennem en weekend med druk, stoffer, rå sex, brudte venskaber og en lille smule kærlighed.
Den danske, debuterende forfatter beskriver en weekend i hovedpersonen Kats liv. Kat bor sammen med veninden Nynne. De bliver uvenner og Kat flygter fra nærheden med druk, stoffer og rå sex. Ind imellem weekendens udskejelser dukker små tilbageblik op, fx hvor Kat mistede sin kræftsyge mor som barn og opgøret med hendes far. Broderen Bilbo, som er udsendt soldat, vender hjem fra Somalia og kobler sig på byturen, som herefter tager yderligere fart.
Historien afspejler en tidstypisk lige-nu-og-her virkelighed og forgår både i virkeligheden og online på de sociale medier.

Kære dumme døde Vik – Caroline Ørsum
Kan man være vred på én der er død, selvom man samtidig elsker ham og savner ham? Hvor mange følelser kan man rumme? Især når man også skal forholde sig til at være forbrændt i ansigtet, har en brækket fod og teenageproblemer?
Selma og Vik er kærester. Men Selma er usikker, Vik er blevet set sammen med en anden pige. En aften efter en fest, kører Selma og Vik galt. Selma overlever, med brandsår, men Vik dør i ulykken. Nu skal Selma både forholde sig til sine brandsår (hvor slem ser hun ud?) samt til sorgen over tabet af Vik. Før hun kan komme overens med sin situation, er hun nødt til at finde af, hvem den ukendte pige var. Kan Viks ven Ørn svare på det?

En flænge i himlen – John Green
16-årige Hazel er dødssyg af kræft. Hun forelsker sig i 17-årige Augustus som ligeledes er kræftsyg. Sammen oplever de deres første forelskelse, inden døden skiller dem.

Will Grayson, Will Grayson – John Green/David Levithan
Romanen følger to vidt forskellige drenge, som begge kaldes Will Grayson. e to drenges liv skildres gennem parallelle historier, hvor vi lærer begge drenge godt at kende med udgangspunkt i deres forskelligheder, indtil deres verdener støder sammen.

Hver dag – David Levithan
A er hverken dreng eller pige. Hver eneste dag vågner A op i en ny krop. Nye tanker, nye mennesker og nye indtryk. Men inderst inde er A også sin helt egen og der kommer for alvor gang i A's liv, da A forelsker sig i pigen Rhiannon, der gengælder følelserne. Men hvordan kan en sådan kærlighed fungere i praksis?

Jeg henter solen ned – Jandy Nelson
Jude og Noah er tvillinger og uadskillelige indtil de som 13-årige en sommer kommer helt på kant af hinanden. Noah fortæller forløbet op til bruddet, mens Jude som 16-årig ser tilbage.

Jeg levede – Gayle Forman
Meg meddeler sit selvmord i en mail til politiet, sine forældre og Cody. Cody beslutter at køre til Seattle for at hente Megs ejendele, rydde op og tømme hendes kollegieværelse, og ikke mindst, finde ud af, hvad der har ført til Megs fatale beslutning. Hun møder Megs venner i Seattle og med hjælp fra en computernørd får hun åbnet nogle krypterede filer på Megs PC, der viser en virkelighed, som Cody slet ikke kender.

Alt jeg siger er sandt – Lisa Bjärbo
Alicia på snart 17 år dropper ud af gymnasiet, for hun er sikker på hun er skabt til noget stort, der ikke inkluderer skolelivet. Hun får arbejde på en kaffebar, flytter hjem til mormor, da forældrene ikke forstår hende, og møder den "græske gud" Isak. Så de store bedrifter må lige vente lidt.

Hul i hovedet – Nicole Boyle Rødtnes
En ulykke ved en fest ændrer gymnasiepigen Vegas liv, for en hjerneblødning ødelægger hendes sprog. Kan hun overhovedet blive sig selv igen og hvad skete der egentligt ved den fest?

Moskitoland – David Arnold
En klassisk road trip fortælling, og på andre punkter er helt sin egen.
I bogen følger man Mim Malone. Hendes forældre er skilt og Mim bor med sin far og hans kæreste Kathy i Mississippi. Mim har problemer i skolen og har et anstrengt forhold til sin far og hans nye kæreste. Hun finder ud af, at hendes mor er syg og beslutter, at hoppe på en bus til Ohio, hvor hendes mor bor. Det bliver starten på en utrolig rejse. Mim møder en masse forskellige mennesker på sin vej. De former hende på godt og ondt.

Jeg vælger uden filter (noveller)
Antologi med digte og korte tekster af nyere danske forfattere.
Teksternes fællesnævner er valget; det etiske, moralske, karrieren, venskabet, livsbanen eller kærligheden.

Oprindeligt skrevet af Ishøj Bibliotek.

Materialer