Vinterbadning - er det den nye surdej?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.02.21
Flere uger med frost, solskin og 8.754 kilometer kystlinje. Tilsat lockdown-kedsomhed - så skal det jo ende med, at alle danskere i 2021 bliver vinterbadere.

Iskold temperatur på de sociale medier

Tager man temperaturen på danskerne på de sociale medier, så ser det ud til, at incidensen for vinterbader-bacillen er i lodret stigning.

Flere uger med minusgrader og ret mange solskinstimer har tilsyneladende lokket hver eneste dansker med en profil på sociale medier ud med ishakke og håndklæde.

Billeder af grinende badenymfer af alle køn og aldre popper op alle vegne, og surdejen, der ellers var symbolet på virkelyst og gåpåmod i corona-lockdownens første etape, ligger vist nu og gærer upasset og glemt, inde bagerst i køleskabene rundt omkring.

Allerede en "sport" i vækst

Vinterbadning var allerede en fritidsinteresse i stigning blandt danskerne. Gamle og nye klubber rundt om i landet meldte om voldsom tilstrømning af medlemmer, og mange mennesker har stået i kø og været på venteliste for at få lov at dyppe sig i det kolde vand.

I øjeblikket er alle sports- og fritidstilbud lukket, men det har så sandelig ikke dæmpet folks lyst til at skrue sig ned i den stadig tykkere is, der har lagt sig på landets søer og farvande.

Og man behøver jo heldigvis ikke være med i en klub eller have dyrt indkøbt udstyr for at få en fantastisk - og kropslig - naturoplevelse.

Skynd dig - foråret nærmer sig

Meteorlogerne varlser lunere vejr, så skal du nå at være med på bølgen, så er det bare om at komme af sted til en sø, havn eller strand hurtigst muligt. Isbadersæsonen er kort, og det nytter ikke at bæve for længe.

Skal det være mere ekstremt?

Er du rutineret viking eller skjoldmø, så river du dig måske i skæg og/eller fletninger over den inflation, der er gået i den ellers eksklusive livsstil?

"Viking" og "skjoldmø" er fine titler, man må kalde sig, hvis har vinterbadet regelmæssigt i 2 sæsoner og har underkastet sig en rituel vikingedåb.

Føler du som vinterbader, at din status som en lidt særligt sej personlighed er truet af de mange skrællinger, der er kommet til? Så er det måske på tide at opgradere til en mere ekstrem variant af vinterbadningen, nemlig issvømning. 

Mens vinterbadning mest er til wellness, er issvømning en træningsform, hvor man svømmer op til 450 meter i max 5 grader vand.

Det er en udfordring, du kan tage eller lade være.

Men husk sikkerheden. Læs Rådet for større Badesikkerheds 8 vinterbaderåd her.

Læs mere

Nedenfor har vi samlet en række bøger og en enkelt podcast, der fortæller om vinterbadningens glæder, og hvad du skal gøre, for at få en god og sikker oplevelse.

Den sidste bog på listen er af den helt ekstreme, hollandske "Ismand" Wim Hof,  der bruger tantrisk meditationsteknik til at overkomme fx svømning under is. Men manden løber også maraton i Arktis i bare fødder og bestiger Kilimanjaro i shorts, så gør dig selv en tjeneste og start i det små.

Oprindeligt skrevet af Nina Ovesen, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer