Aflyst - Urban gardening – bønder i bylivet

Af Anonym (ikke efterprøvet)
27.09.17
Tomater på taget eller blomkål i baggården – urban gardening er et globalt fænomen, der bringer havebrug ind i bybilledet. Har du lyst til at møde en rigtig bybonde? Så kig forbi Tranbjerg Bibliotek mandag d. 2. okt. 2017 kl. 19.00, hvor Rebekka Nordbo giver sin viden om frøindsamling videre. Fri entré, men tilmelding via hjemmesiden.

Urban farming er et voksende fænomen i verdens byer, og det mærker man også noget til her i Danmark. Begrebet kan dække over alt lige fra krydderurter i vindueskarmen til grønne haver på hustage eller i parker. Fælles for disse initiativer er ideen om, at man kan anvende byen som rum for dyrkning af afgrøder og dermed skabe et grønnere og mere bæredygtigt byliv.

Et af de danske tiltag på området er projekt TagTomat, der først og fremmest har til formål at skabe grønne fællesskaber i byområderne – med hjemmedyrkede grøntsager som bonus, naturligvis.  Projektet blev påbegyndt i 2011, hvor arkitekt Mads Boserup Lauritsen fandt på at sætte plantekasser op på taget af et skraldeskur i Nørrebro. Haven endte med at blive et fælles projekt og mødested for områdets beboere. Siden er projekt TagTomat vokset og tilbyder i dag foredrag, undervisning og workshops om havebrugsløsninger i tætbebyggede områder. Du kan læse mere om projektet i denne bog.

Urban gardening er ikke kun med til at bringe folk tættere på hinanden, men også til at skabe mere bæredygtighed i byboernes hverdag. I Aarhus kan man for eksempel opleve fænomenet i Cyanidhaven – en byhave i en nedlagt betonsilo i Viby. Siloen befinder sig på en nedlagt kul- og gasgrund, som frivillige nu har forvandlet til en grøn have. Netværket bag haven har genbrug og bæredygtighed som mærkesager, og alle interesserede opfordres til at kigge forbi og lade sig inspirere til et mere bæredygtigt liv. En af initiativtagerne bag haven er Rebekka Nordbo, der er bybonde og højskolelærer, og bruger sin passion for bæredygtighed til at inspirere andre.

Mandag d. 2. oktober besøger hun Tranbjerg Bibliotek, hvor hun vil give et introkursus i frøsamling – en undværlig færdighed for bybønder og andre natur-entusiaster. Kom forbi og lær, hvordan du samler, renser og opbevarer dine egen frø, som du for eksempel kan bruge, hvis du vil starte din egen byhave.

Tilmelding til arrangementet med Rebekka Nordbo her.

 

Materialer