Aflyst - Urban gardening – bønder i bylivet

27.09.17
Tomater på taget eller blomkål i baggården – urban gardening er et globalt fænomen, der bringer havebrug ind i bybilledet. Har du lyst til at møde en rigtig bybonde? Så kig forbi Tranbjerg Bibliotek mandag d. 2. okt. 2017 kl. 19.00, hvor Rebekka Nordbo giver sin viden om frøindsamling videre. Fri entré, men tilmelding via hjemmesiden.

Urban farming er et voksende fænomen i verdens byer, og det mærker man også noget til her i Danmark. Begrebet kan dække over alt lige fra krydderurter i vindueskarmen til grønne haver på hustage eller i parker. Fælles for disse initiativer er ideen om, at man kan anvende byen som rum for dyrkning af afgrøder og dermed skabe et grønnere og mere bæredygtigt byliv.

Et af de danske tiltag på området er projekt TagTomat, der først og fremmest har til formål at skabe grønne fællesskaber i byområderne – med hjemmedyrkede grøntsager som bonus, naturligvis.  Projektet blev påbegyndt i 2011, hvor arkitekt Mads Boserup Lauritsen fandt på at sætte plantekasser op på taget af et skraldeskur i Nørrebro. Haven endte med at blive et fælles projekt og mødested for områdets beboere. Siden er projekt TagTomat vokset og tilbyder i dag foredrag, undervisning og workshops om havebrugsløsninger i tætbebyggede områder. Du kan læse mere om projektet i denne bog.

Urban gardening er ikke kun med til at bringe folk tættere på hinanden, men også til at skabe mere bæredygtighed i byboernes hverdag. I Aarhus kan man for eksempel opleve fænomenet i Cyanidhaven – en byhave i en nedlagt betonsilo i Viby. Siloen befinder sig på en nedlagt kul- og gasgrund, som frivillige nu har forvandlet til en grøn have. Netværket bag haven har genbrug og bæredygtighed som mærkesager, og alle interesserede opfordres til at kigge forbi og lade sig inspirere til et mere bæredygtigt liv. En af initiativtagerne bag haven er Rebekka Nordbo, der er bybonde og højskolelærer, og bruger sin passion for bæredygtighed til at inspirere andre.

Mandag d. 2. oktober besøger hun Tranbjerg Bibliotek, hvor hun vil give et introkursus i frøsamling – en undværlig færdighed for bybønder og andre natur-entusiaster. Kom forbi og lær, hvordan du samler, renser og opbevarer dine egen frø, som du for eksempel kan bruge, hvis du vil starte din egen byhave.

Tilmelding til arrangementet med Rebekka Nordbo her.

 

Materialer
: TagTomat : vejen til grønne fællesskaber i byen
Reservér
  • Bog

TagTomat : vejen til grønne fællesskaber i byen

(2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Økologiske byhaver : dyrkning i baggårde og på altaner

Af Jens Juhl, Sølva Falgren (2017)
Læs mere
Dorthe Kvist: Byhaven : kål, kartofler og kærlighed
Reservér
  • Bog

Byhaven : kål, kartofler og kærlighed

Af Dorthe Kvist (2013)
Læs mere
Signe Wenneberg: Spis din have
Reservér
  • Bog

Spis din have

Af Signe Wenneberg (2012)
Læs mere
Josie Jeffery: Frøbytte : lær at dyrke, samle og bytte dine egne frø
Reservér
  • Bog

Frøbytte : lær at dyrke, samle og bytte dine egne frø

Af Josie Jeffery (2015)
Læs mere
: Brug blomsten
Reservér
  • Bog

Brug blomsten

(2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Så dine frø og kerner : genbrug dit køkkenaffald på en sjov og bæredygtig måde

Af Holly Farrell (2016)
Læs mere
Josie Jeffery: Frøbomber : vild med blomster
Reservér
  • Bog

Frøbomber : vild med blomster

Af Josie Jeffery (2016)
Læs mere