Foto: Anita Schiffer Fuchs

Ungdomsklassiker og opera - Janne Teller: Intet

Af Anonym (ikke efterprøvet)
29.01.17
"Der er intet, der betyder noget, det har jeg vidst i lang tid. Så det er ikke værd at gøre noget, det har jeg lige fundet ud af."

"Pierre Anthon gik ud af skolen den dag han fandt ud af, at det ikke længere var værd at gøre noget, når intet alligevel betød noget. Vi andre blev tilbage."

Er der intet, der betyder noget? Hvad er da meningen med livet? Det er eksistentielle spørgsmål, der bliver taget fat på i Janne Tellers ungdomsroman ’Intet’. Bogen udkom i 2000, og i 2001 vandt den Kulturministeriets børnebogpris. Siden er den kommet i mange oplag og er blevet oversat til en lang række sprog. Den er blevet en af de mest læste bøger i folkeskolens ældste klasser, emne for talrige danskopgaver og har i dag nærmest status af en ungdomsklassiker.

I 2016 blev den omsat til en ungdomsopera med musik af David Bruce og sat op i operahuset i Glyndebourne. Det er denne opera, der nu er oversat til dansk og bliver opført af Den Jyske Opera.

Som optakt til Den Jyske Operas premiere 4. februar har Janne Teller en samtale med journalist Dorte Washuus om bogen og det at se den omsat til Opera. Mere info og tilmelding her. Samtalen bliver også livestreamet.

Nedenfor er udvalgt lidt baggrundsmateriale om bog og opera.

 

Janne Teller fortæller om sine bøger Alt & Intet

Se også Janne Tellers hjemmeside

Se en artikel af Dorte Washuus i anledning af 10-året for udgivelsen af bogen

Litteratursiden bringer en anmeldelse og en analyse med omfattende henvisninger

Ungdomslitteratur er der en præsentation og anmeldelse

Fra den engelske opsætning i Glyndebourne er der interview med komponist og tekstforfatter (på engelsk):

Nothing – adapting a novel into an opera

Der er mere at hente hos Den Jyske Opera. Kom lidt tættere på forestillingen og handlingen her og læs også mere om bl.a. de unge fra Den Jyske Operas talenthold TalentU, der medvirker i forestillingen.
 

Materialer