Tyskland til valg

Danmarks store nabo mod syd går til valg d. 24. september, og her bliver det afgjort, hvem der bliver ny kansler i Tyskland. Tysk film fylder ikke meget på dansk tv eller i danske biografer, men Filmstriben har en række gode, meget forskellige tyske film.

Hvorfor ikke varme op til det tyske valg med en film om eller fra Tyskland. Der er mange film for voksne og børn og unge.

Min far Toni Erdmann 
Den tyske karrierekvinde Ines arbejder i Bukarest. Hun får uanmeldt besøg af sin gamle far Winfried, der gerne vil ind på livet af hende igen. For at nå sit mål mingler han med Ines fine forretningsforbindelser under dæknavnet Toni Erdmann, iført paryk, briller og falske tænder.

Fritz Bauer : en fjende af staten 
Tyskland, 1957. Siden den jødiske statsanklager Fritz Bauer vendte hjem fra sit eksil i Danmark, har han kæmpet en indædt kamp for at bringe Det tredje riges krigsforbrydere for retten. Kampen har dog hidtil været forgæves, da den tyske stat underminerer enhver indsats i forsøget på at holde fortidens synder skjult. En dag modtager Bauer en bunke fortrolige oplysninger, der udpeger SS-officer Adolf Eichmanns gemmested i Argentina. Oberst-løjtnanten er endnu ikke blevet retsforfulgt for sit afgørende bidrag i jødeforfølgelsen under 2. Verdenskrig, og Bauer aner nu en mulighed for at opnå retfærdighed. Men for at redde sit land, bliver han nødt til at forråde staten.

Buddenbrooks 
I 1800-tallets Lübeck har købmandsfamilien Buddenbrook stor succes, men da patriarken dør, begynder dynastiet at smuldre. Den ældste søn foretager fejlinvesteringer. Den yngste søn er en ødeland, mens datteren er uheldig med sine fornuftsægteskaber.

Goethe! 
Filmen ’Goethe!’ en sprudlende kærligheds komedie, hvor budskabet er klart og enkelt; Mest af alt er kærlighed. Den unge og elskovssyg Johann Goethe møder den første store kærlighed i form af den smukke Lotte. Og som i alle klassiske historier er det en forelskelse med forhindringer. Et af litteraturhistoriens mest klassiske værker.

Faust 
Før videnskabens gennembrud går Dr. Faust rundt i en formørket og ussel storby. Han vil så gerne forstå altings sammenhæng. Han forelsker sig, møder djævelen og sælger sin sjæl for at opleve kærligheden.

Good bye Lenin! 
Mønsterkommunisten Christiane er i koma, da hendes elskede DDR bryder sammen. Da hun vågner igen, forsøger hendes søn at skåne hende for virkeligheden, og han skaber derfor en illusion om, at DRR stadig består.

Himlen over Berlin 
Damiel er en af englene, der bevæger sig rundt blandt menneskene i Berlin og lytter til deres fortvivlede tanker og forsøger at støtte dem. Hans længsel efter at leve og dø som menneske bliver indfriet efter at han forelsker sig i cirkus-artisten Marion.

Korsvejen 
Maria er 14 år og står foran at skulle konfirmeres. Hendes familie er en del af et fundamentalistisk katolsk samfund. Hendes far står i skyggen af morens strengt religiøse opdragelse, mens hendes lillebror forbliver umælende; tavs i alles nærvær. Maria er fanget mellem to verdener: Hun lever sin hverdag i den moderne verden med alle dennes fristelser, men hendes hjerte tilhører Jesus og hun er meget modtagelig overfor præstens ord og formaninger til konfirmationsforberedelsen. Hver dag er en eksamen foran Gud. End ikke Christian, en dreng som hun møder i skolens læsesal og fatter nogen interesse for, kan nå hendes inderste.

Kriger 
Marisa er 20 år og skinhead. Hun hader indvandrere og elsker at slås og provokere. Da hun en dag i arrigskab kører to unge afghanske flygtninge ned, begynder hendes idealer dog at krakelere og pludseligt bliver det svært at se, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert i tilværelsen.

Barbara 
Barbara er læge i Østtyskland. Hun søger udrejsetilladelse til Vesttyskland, hvor hendes elsker venter. Hun forvises til tjeneste i en mindre landsby, hvor Stasi holder nøje øje med hendes færden. Efterhånden som hun lærer patienterne og lægen André at kende, bliver ønsket om flugten til et andet liv i Vesten et dilemma.

Lola 
Berlin i 1990'erne. Lolas kæreste Manni glemmer de 100.000 mark i toget, som han skulle aflevere til nogle gangstere. Han ringer til Lola for at få hjælp til at skaffe pengene inden de tyve minutter han har fået som frist. Jagten går gennem Berlins gader og med en tragisk udgang. Dette vil Lola ikke finde sig i, så handlingen begynder forfra tre gange til udgangen er tilfredsstillende.

Lore
Tyskland 1945. Hannelore tager ansvar for sine fire mindre søskende, da de forlader deres hjem og begiver sig ud på en 900 kilometer lang rejse i et krigshærget land bestrøet med forfald og desillusion, voldtægt, selvmord og mord for at nå frem til mormors hus.

Oh boy
Dagdriveren Nico har slået op med kæresten, jurastudiet er droppet og faderen har stoppet sin økonomiske støtte. Han driver rundt i Berlin og møder skæve eksistenser, mens han er på jagt efter en kop kaffe.

Clara og bjørnenes hemmelighed 
’Clara og bjørnenes hemmelighed’ er en poetisk og spændende fortælling om at leve i pagt med naturen. 12-årige Clara bor med sin mor og stedfar i et bjergtagende alpelandskab. Men alt ånder ikke fred og idyl. Det viser sig, at der hviler en forbandelse over stedet, som bunder i en ældgammel konflikt mellem dem, der jager bjørnene, og dem, der beskytter dem. Det er nu op til Clara at bryde den gamle forbandelse og få genoprettet balancen mellem mennesker og dyr. Filmen er en spændende fortælling med et budskab om at passe på den natur, vi er en del af. Vinder af publikumsprisen på BUSTER Filmfestival 2013.

Flugten 
Sommeren 1944. Russerne er i gang med at invadere Østpreussen, og den handlekraftige baronesse von Mahlenberg må igangsætte en storstilet flugtaktion. Hun skal bringe en stor gruppe flygtninge igennem et krigshærget Tyskland til det mere sikre Bayern.

Soul kitchen 
Græsk-tyske Zino drømmer om at stable en populær restaurant på benene i et af Hamborgs gamle industrikvarterer. Da hans kæreste rejser til Shanghai, beslutter han sig for at vise, at han kan gøre drøm til virkelighed. Men den stjernekok, han ansætter, viser sig at være ret så besværlig. Samtidig dukker hans små-kriminelle bror op og prøver at hjælpe Zino - måske mest for egen vindings skyld.

Så fjern, så nær 
Englen Cassiel er steget ned på Jorden for at observere menneskelivet. Som engel må Cassiel ikke blande sig i menneskenes liv, men det ser han stort på, da en lille pige er ved at forulykke. Som straf bliver Cassiel til et rigtigt menneske og ender med at få job hos en gangster, der sælger våben og pornografi.

Tavshedens labyrint 
En ung advokat opdager at mange tyske nazister helt har undgået straf efter krigen. Myndighederne vil ikke gøre noget, og bør man overhovedet straffe sit eget folk for gerninger begået i en krig man har tabt?

Undervejs 
Filmteknikeren Bruno bor i sin lastbil på sin rejse rundt i landet. Med på turen kommer den netop fraskilte børnelæge Robert. Rejsen udvikler et venskab, et opgør med barndommens traumer og en vej frem.

Vidunderbørn 
Ukraine, kort før 2. verdenskrig bryder ud. De tre børn Hanna, Larissa og Abrascha bliver bedste venner. Larissa og Abrascha er musikalske, og Hanna ser meget op til dem. Da krigen bryder ud sættes venskabet på hårde prøver. Hannas familie er tyske og må skjule sig for den russiske invasion. Larissa og Abrascha hjælper dem. Larissa og Abrascha er jøder, så da nazisterne overtager kontrollen med landet, ændres magtforholdet, og Hanna må hjælpe med at skjule sine venner og deres familier. Men nettet strammes mere og mere. Nazisterne pågriber de to børn og giver dem en chance for at blive hos Hannas familie: Spil en fejlfri koncert for generalen, eller I bliver sendt i koncentrationslejr. 'Vidunderbørn' er en stærk film om venskab på trods af både krig, fattigdom og kulturelle forskelle.

Oprindeligt skrevet af Filmstriben

Materialer