Børn i flygtningelejer

Tre tankevækkende fortællinger om flygtningebørn

24.09.20
Hvad får børn og familier til at flygte fra deres hjem og krydse grænser?

 Det kan du blive klogere på i disse tre (plus et par ekstra) tankevækkende fortællinger om flygtningebørn.

Rundt om i verden og igennem tiden er mange børn flygtet sammen med deres familier, imens andre er flygtet helt alene eller i grupper med andre børn. Det er både nervepirrende og inspirerende at lytte til flygtningebørnenes historier; for hvad får børn og familier til at flygte fra deres hjem og krydse grænser? Krig, sult og forfølgelse kan være nogle af årsagerne, men i virkeligheden findes der lige så mange svar, som der findes flygtninge, og i disse tankevækkende bøger, kan du dykke ned i nogle af deres historier. 

Virkelighedens flygtninge

Mange uledsagede børn og unge er flygtet fra Afrika og Mellemøsten i løbet af 2010’erne. 10 af disse fortæller deres historie i bogen ”De uledsagedes bog”, som er skrevet af Mads Nygaard og Michael Graversen. Når 8 ud af de 10 fortæller, at de skulle være soldater, er det til at forstå, at de er flygtet. Det er hjerteskærende at høre deres historier, men også rørende, når børnene fortæller, hvor mange danskere, der har hjulpet dem, efter de er kommet her til landet.

Over Trumps grænser

Den mexicanske forfatter Valeria Luiselli sætter fokus på de mange børn, som flygter fra Latinamerika til USA i romanen ”De vildfarne børns arkiv”. Romanen har to spor, som undervejs krydser hinanden. I det ene spor optræder en amerikansk familie, som er taget ud for at dokumentere flygtningestrømmen omkring grænsen. I det andet spor følger vi et par af de papirløse flygtningebørn på vej over grænsen. Det er en smuk og barsk politisk roman, hvor vi som læsere får indblik i, hvordan børn agerer i krisesituationer.

Barn uden baggrund

Romanen ”Pigen med fingerbøllet” skrevet af Michael Köhlmeier handler om en 6-årige pige, som er blevet efterladt et tilfældigt sted i Vesteuropa. Hun kan ikke huske sit eget navn, og hun kan ikke forstå det lokale sprog. Heldigvis møder hun to lidt ældre flygtningebørn, som hjælper hende på vej. En både brutal og hjertegribende historie.

Oprindeligt skrevet af Anette, eReolen.

Photo by Julie Ricard on Unsplash

Materialer