Tillykke til H.M. Dronning Margrethe 2.

15.04.20
- Vores kreative monark

H. M. Dronning Margrethe har det meste af sit liv fundet stor glæde ved at udfolde sig kreativt. En kreativitet der er med til at skabe et frirum fra officielle pligter, og hvor fantasien finder plads til at udfolde sig.

Det er dog heller ikke få kunstgenrer, hun har kastet sig over gennem årene. I såvel litterære biografier samt diverse dokumentarprogrammer har hun gennem tiderne taget både læsere og seere med i sine kunstneriske tanker og processer.

I den nye dokumentarfilm "Dronningen holder frikvarter" på DR, oplever vi endnu engang en åben, kreativt inspirerende og idérig dronning, der tager os med ind i sit kunstneriske virke.

"Man kan vel godt sige, at det er en slags frikvarter at lave noget med sine hænder" fortæller dronningen i programmet. "Det var først, lige før jeg blev omkring de 30, at jeg ikke kunne holde det tilbage. Jeg opdagede, at det var en grundlæggende nødvendighed for mig at udtrykke mig kunstnerisk ... Det er dejligt at have et område, der for mit vedkommende er kunsten, først og fremmest, hvor jeg på en måde kan være mig selv, i en større grad end jeg kan i så mange andre sammenhænge. Hvor jeg kan forsøge at udvikle noget, som jeg synes, jeg har glæde af.” fortæller hun videre.

Kongehuset har aldrig lagt skjul på deres glæde for det kreative, hvilket vi er mange, der nyder godt af. Aarhus er en by, hvor kunsten er en vigtig del af bybilledet og skulpturer pryder på såvel havneområder og i parker som på gader og større pladser.

Det er ikke alle, der ved det, men den smukke skulptur på Aarhus havn, ”Sirene”, er skabt af H.K.H. Prins Henrik. Denne er en abstrakt fortolkning af de velkendte sirener, der efter sigende skulle lokke sømænd i fordærv. I Aarhus er vi dog mere venligt anlagte, og ”Sirene” forestiller et havdyr eller havfrue, der byder de sejlende velkommen til byen.

Skulpturen var prinsens første skulptur, og modellen til den blev skabt på Amalienborg i 80’erne. Flere af prinsens skulpturer kan ses i Marselisborg slotshave.

Det danske kongehus har gennem årene skabt mange kunstneriske værker indenfor en bred vifte af kunstgenrer. Dette lige fra digte, skulpturer og malerier samt indenfor scenekunstens verden.

I oktober 2013 til marts 2014 viste ARoS udstillingen ”Pas de deux royale – et kunstnerisk møde”. Her udstillede prinsen nogle af sine skulpturer, mens dronning Margrethe udstillede nogle af sine malerier. Dette var første gang regentparret sammen udstillede deres værker.

Er du blevet inspireret til at lære mere om kongehusets liv, har vi herunder samlet lidt bøger, der kan hjælpe med dette. Har du også fået blod på tanden til at give dig i kast med de kreative værker derhjemme, er der også bøger til dette formål. Bøgerne herunder kan alle lånes på eReolen.

Materialer