Til jer, der skal holde konfirmation

Det er forår og konfirmationstid. Bibliotekets bidrag til den store dag, er et udvalg af bøger, der måske kan hjælpe jer på vej i forberedelse af festen, pynt og taler.

Foråret og konfirmationstiden nærmer sig.

I 1736 blev konfirmationen indført ved lov i Danmark. Ja, faktisk kunne man ikke få arbejde, købe ejendom eller blive gift, hvis man ikke var konfirmeret. Det var også helt bogstavligt skellet mellem barn og voksen, da de fleste kom ud at tjene efter konfirmationen (og mange endda før). Så når man i dag siger velkommen i de voksnes rækker er det et levn fra dengang, hvor konfirmationen virkelig var et ”overgangsritual”.

Vi skal op til 1900 tallet før det blev almindeligt at holde en fest for konfirmanden, hvis der vel at mærke var råd. Hvis nogle i dag synes, at der bliver gjort lidt for meget ud af konfirmander, der bliver kørt til kirke i sportsvogn og fløjet derfra i helikopter, så er det ikke noget nyt. Allerede i 1918 skrev Emma Gad, at der blev gjort alt for meget stads ud konfirmanderne, der i stedet burde tilbringe dagen med stille eftertanke.

Men der blev holdt fester store som små, og det blev skik at markere dagen med nyt tøj. Skal du selv holde konfirmation, være gæst til en, eller bare læse lidt om traditionerne, er der hjælp at hente på nettet, på biblioteket eller lige her:

Oprindeligt skrevet af maok, Odense Centralbibliotek.

Materialer