TED

Styrketræning for hjernen? Spil et instrument!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
02.03.15
”Playing music is the brain’s equivalent of a full-body workout”. Det hævder Anita Collins i en såkaldt TED talk (et live streamet foredrag)

Musikpædagoger og andre musikfolk har ment i årevis, at musikudøvelse har gavnlige bivirkninger i form af bedre indlæring, større koncentration, bedre motorik. Men der er efterhånden også videnskabeligt belæg for det. I de seneste par årtier har neurologer og forskere på forskellige felter nærmet sig en forståelse af, hvad der foregår i hjernen, når man lytter til musik og i særdeleshed når man selv udøver musik.

Anita Collins, australsk musikunderviser og –forsker, giver i en animations-udgave af sit foredrag en illustrativ og letforståelig beskrivelse af, hvordan musikudøvelse inddrager praktisk taget alle områder i hjernen. Når musikken går i gang, starter der et veritabelt festfyrværkeri i hovedet. Der etableres, trænes og vedligeholdes netværk mellem forskellige dele af hjernen, og der kan faktisk måles forandringer i udviklingen af hjernen.

Se animations-foredraget (varer 4:44 min.)

How playing an instrument benefits your brain - Anita Collins


I sit live-foredrag går hun dybere ind i den viden, man har og perspektiverne af den (varer 17:33 min)

What if every child had access to music education from birth? | Anita Collins | TEDxCanberra

 

Alle de gode argumenter i kort form er samlet i en lille video: Music Education and the Brain (varer 7:43 min):

I Danmark har blandt andet jazzmusiker og hjerneforsker Peter Vuust medvirket til at sætte fokus på dette forskningsfelt

Se også andre TED-talks om musik
(TED: Technology, Education, Design)

Bibliotekerne har masser af instrumentskoler og andet instruktionsmateriale. Det er bare med at komme i gang, og det er aldrig for sent!

Materialer