Patti Smith: Dream of Life

21.03.16
Jeg er ikke nogen hardcore Patti Smith fan...

...men jeg interesserer mig for musik og musikhistorie og har bl.a. derfor valgt dokumentarfilmen ”Dream of Life” (ikke at forveksle med hendes CD af samme navn) som min ”læseanbefaling” til påskeferien.

Patti Smith holdt sit indtog i rockmusikkens annaler med debutpladen ”Horses” fra 1975, der udkom til fremragende anmeldelser, og i dag anerkendes som et hovedværk i den tidlige punkrocks historie. I årene op til pladeudgivelsen havde hun taget tilløb gennem arbejde med gadeperformance, teaterroller og ikke mindst sin interesse for litteratur/lyrik.
En tid, hun fortæller om i sin yderst velskrevne selvbiografi ”Just kids”, hvor omdrejningspunktet er hendes forhold til den senere så berømte fotograf Robert Mapplethorpe, der døde i 1989.

Bogen er en personlig fortælling om parrets søgen efter deres kunstneriske identitet og udtryk, og giver et fascinerende indblik i New Yorks kreative miljø i slutningen af 1960’erne og starten af 1970’erne centreret omkring Chelsea Hotel på 222 West 23rd Street, hvor personer som Jimi Hendrix, Janis Joplin, Leonard Cohen, Sam Shepard og William Burroughs m.fl. bor eller kigger forbi. Et imponerende persongalleri, der heldigvis kun  fletter sig naturligt ind i bogens stemning og ikke forfladiger den til upersonlig namedropping.

Jeg håber, at filmen får Patti Smith’s musik og selvbiografi til at ”spille sammen”, og min ferieanbefaling er derfor egentlig en tre-trins-raket……hør musikken, læs bogen, se filmen!

Materialer