My week with Marylin

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.11.12
Det blonde ikon på Filmstriben.dk og dit bibliotek

 

Det er 50 år siden, at Marilyn Monroe, der blev et ikon og en legende, blev fundet livløs i sit hjem.

 

Marilyn Monroe, som var født med det borgerlige navn Norma Jeane Mortensen, blev født i 1926 i L.A og er datter af den norskfødte Martin Edward Mortensen og den mexicanskfødte Gladys Monroe.

Marilyn Monroe er utvivlsomt en af filmhistoriens allerstørste stjerner og måske efterkrigstidens stærkeste sexsymbol.

 

Hun repræsenterede myten om den dumme blondine med de lange øjenvipper og feminine figur, som, på trods af den evige seksuelle undertone, altid var uskyldig og lystig. Rollerne var ofte som den stereotype prinsesse, som ansporede den stærke amerikanske mand til at yde sit bedste for at vinde den platinblonde skønhed og redde hende fra verdens ondskab.

 

 

 

 

På trods af det, formåede Monroe at bidrage med både hjerte og smerte til figurene. Dette var i høj grad var med til, at den sexede blondine blev til et dragende billede af en kvinde, som både var båret af naivitet og uskyldighed samtidig med en intuitiv bevidsthed om, hvad der er moralsk korrekt.

 

Marilyn Monroe fik sit gennembrug i 1950 med filmen "The Asphalt Jungle" og har siden hen haft større og mindre roller i eksempelvis "Some like it hot" og "The Prins and the Showgirl" mv.

 

Her 50 år efter sin død er myten om den kurvede blondine stadig båret af den uerstattelige forestilling om Marylin Monroe som kvinden, alle mænd drømmer om.

 

 

 

 

Der er udgivet et hav af bøger og film med og om Marylin Monroe, og en del går dybere end Monroes smukke ydre. Vi er stadig nysgerrige omkring denne kvinde, og konspirationsteorierne er mange: Var hun en af Kennedybrødrenes elskerinder? Var hendes død et tilfælde, eller var hun offer for en sammensværgelse?

 

Nedenfor kan du se en række bøger om Marylin Monroe, som du kan låne på dit bibliotek.

 

Den nye prisvindens film "My Week With Marylin" er netop er blevet tilgængelig på bibliotekernes filmside Filmstriben.dk.

Rollen som Marilyn spilles overbevisende af Michelle Williams og kan ses gratis HER.

 

Materialer