Mindeværdige Monk

Lyt i anledning af 100-året for en af jazzens originale kunstnere

Måske var han ikke den flittigste komponist, men stilskaberen Thelonious Sphere Monk har sat sit præg på jazzens store melodibog med temaer som 'Round Midnight, Monk's Mod, Straight, No Chaser, Blue Monk og 52nd Street Theme. Og som instrumentalist stak hans unikke klaver- improvisationsteknik ud.

Thelonious Monk markerede sig i New Yorks gryende bebop-miljø på Minton’s Playhouse i 1940’erne, men fjernede sig fra bebop med en enklere og mere kantet frasering og uforudsigelige rytmiske forskydninger, uortodoks brug af intervaller og bevidst fravalg af teknisk virtuositet.

Mere jordnært end de leksikale noter, ræsonnerede vor egen digter og pianist Benny Andersen efter at have spillet på det øl-klistrede hakkebræt af et klaver på Minton’s Playhouse, at Thelonious Monk havde fremelsket sin særlige stil simpelt hen for at kunne spille på det umulige klaver.

Pianisten blev født for 100 år siden (10. oktober 1917 – 17. februar 1982), og han var stort set inaktiv fra midten af 70’erne, men hans musik er stadig til inspiration for nye jazzmusikere. Og biblioteksgæster, der på vejlebib.dk kan finde over 100 cd’er, grammofonplader, bøger og dvd’er samt talrige artikler om Thelonious Monk.

Oprindeligt skrevet af Vejle Bibliotekerne.

  • Bog

Verdens 25 bedste jazzplader

Af T. S. Høeg (2001)
Bog
  • Bog

Fortællinger om jazzen : dens vej gennem Statsradiofonien, Danmarks Radio og DR

Om DR's jazzformidling i perioden 1925 til i dag. Desuden giver bogen en generel allround viden om jazzen og dens placering på Danmarkskortet
Bog
  • Bog

En helt almindelig mand : historien om Benny Andersen

Af Ole Sønnichsen (2012)
Historien om digteren Benny Andersens (f. 1929) liv som barpianist, gennembruddet som forfatter og sangskriver, depressionen, successen, samfundssindet og ikke mindst kærligheden til kvinderne i hans liv
Bog
Erik Wiedemann: Jazzen i blodet : udvalgte artikler 1951-2000
  • Bog

Jazzen i blodet : udvalgte artikler 1951-2000

Af Erik Wiedemann (2001)
Bog
  • Tidsskriftsartikel

Thelonius Monk : det fraværende centrum

Amerikansk jazzpianist og komponist
Tidsskriftsartikel
Thelonious Monk: Les Liaisons Dangereuses 1960
  • Cd (musik)

Les Liaisons Dangereuses 1960

Af Thelonious Monk (2017)
Cd (musik)
  • Cd (musik)

The complete Riverside recordings

Af Thelonious Monk (2015)
Cd (musik)
11.10.17