I min juleferie vil jeg læse 'Joyland´

...Og det bør du også.

Enten så er man til Stephen King eller også er man ikke.
Jeg er.

Stephen Kings bøger kan være en stor mundfuld. De kan være for meget. For langt ude. Men indimellem, så rammer han mig lige i min virkelighed med hans fantastiske sprog. Jeg kan bedst lide, når vi har en “helt normal” fortælling, som så stille og roligt, gennem tilvænning, krydres med noget overnaturligt og skræmmende.

Jeg vil meget gerne anbefale “Joyland”. Den både lyder og ligner en rigtig Stephen King klassisker, men det er den egentlig ikke. Den er lige så meget en beretning om en dannelsesrejse, ung kærlighed, en mordgåde.. Og nå ja, så er der selvfølgelig også et spøgelse.

Den handler om Devin Jones, der i sine 60-ere ser tilbage på på den periode, hvor han som 21-årig arbejdede I forlystelsesparken “Joyland”.

Som 21-årig er han en usikker ung mand, der netop har fået sit hjerte knust af sin helt store kærlighed. Han rejser væk fra sin hjemby for at tage et sabbat- og arbejdsår i den middelmådige forlystelsespark, Joyland.

Første halvdel af bogen går med fine beskrivelser af hverdagen som ung med hjertesorg og også med et indblik i forlystelsesparken og den type persona, der arbejder der og det hieraki, der er blandt dem.

Men da jeg ved, at Stephen King aldrig ville skrive en så letspiselig bog, var jeg hele tiden spændt på hvornår noget uforudsigeligt ville dukke op.

Og bum! Lige pludselig er det der bare og så er man fanget.

Vi følger Devin og de to venner, der begiver sig ud på en slags mission, for at løse et mysterie – samtidig kæmper de om kærligheden internt. Det hele krydres med en spåkones spådom, en syg dreng...Og spøgelseshuset.

Romanen er et pragtstykke og den har en dybde og rigdom i både sprog og plot, der gør den til en af 2015's must reads.

Er man en af de læsere, der kun læser King på grund af hans evne til at formidle gys og gru, da vil man muligvis blive skuffet.

Der er ikke garanteret julestemning ved læsningen af 'Joyland', men man er garanteret en helt særlig læseoplevelse, der vil sidde i én meget længere end juletræet står i stuen og appelsinerne dufter af nelliker.

Glædelig jul,

De bedste hilsner,
Louise Lærke

Materialer