Herfra til evigheden - Dem der tog afsted i 2016

Af Anonym (ikke efterprøvet)
02.01.17
2016 er slut og tager mange personligheder med sig ind i historien. Her har du en kronologisk liste over nogle af dem, med links til værker af og om dem, som du kan tage udgangspunkt i, hvis du vil blive klogere på hvem de var og hvad de stod for. Eller måske vil du bare mindes dem:

Lemmy Kilmister
Det begyndte på sin vis allerede den 28. december 2015. Da døde Ian ”Lemmy” Kilmister, den legendariske metalgruppe Motörheads frontfigur. Lemmys død var et chock for mange, for eftersom rockstjernen havde (over)levet på en diæt af Coke og Jack Daniels siden 1969, var hans formodede udødelighed nærmest blevet lige så legendarisk som hans udskejelser.

Lån og lyt til Motörhead på "The essential Motörhead" HER

David Bowie
To dage efter udgivelsen af sit album ”Blackstar” døde det engelske pop-ikon David Bowie, den 10. januar, efter en 18 mdr. lang kræftsygdom som var blevet holdt hemmelig for offentligheden. På albummet er døden et fremtrædende tema, både i tekster, musik og videoer, og på den måde fik Bowie sit liv og sin kunst knyttet uløseligt sammen til sidst.

Lån og lyt til "Blackstar" HER

Alan Rickman
De fleste kender ham som Professor Severus Snape fra Harry Potter filmene, men ved sin død d.14 januar havde den engelske skuespiller Alan Rickman et langt CV der spændte fra actionfilmen ”Die Hard” til Jane Austen klassikeren ”Fornuft og følelse”.

Lån og se Alan Rickman i rollen som Severus Snape i Harry Potter filmene HER

Harper Lee
Den 19. februar døde den reserverede forfatter som er bedst kendt for sin pulitzerpris-vindende roman ”To Kill A Mockingbird” (da.: Dræb ikke en sangfugl). Efter en udgivelsespause på 55 år kom i 2015 romanen ”Go Set a Watchman” (da.: Sæt en vagtpost ud). Lee var blev bl.a. venner med skuespilleren Gregory peck og forfatteren Truman Capote. Sidstnævnte hjalp hun med at samle materiale til romanen ”In Cold Blood”.

Lån og læs "Dræb ikke en sangfugl" HER

Umberto Eco
Den 19. februar var i det hele taget en hård dag for litteraturen, for da mistede vi også den italienske forfatter Umberto Eco som mange kender for hans lærde middelalder-spændingsroman ”Rosens Navn”. Eco var hele sit skrivende liv fascineret af konspirationsteorier, og både hans faglitterære og skønlitterære forfatterskab undersøger menneskets evne og vilje til at se forbindelser overalt.

Lån og læs hans roman "Foucaults Pendul" HER

George Martin
Ikke forfatteren til Game of Thrones-bøgerne, men ”den femte Beatle”, som George Martin er blevet kaldt, døde den 8. marts. George Martin var den producer der gjorde det muligt for ”The Fab Four” at realisere den musik de havde i hovedet. Den nodekyndige Martin arrangerede og redigerede og var med til at bryde mange konventioner for hvordan man lavede popmusik ned.

Lån og lyt til pladen "Revolver", hvor du finder nummeret "Eleanor Rigby" som er indspillet udelukkende med klassiske instrumenter, skrevet og dirigeret af Martin, HER

Keith Emerson
Den ekvilibristiske keyboardspiller og komponist som var med til at grundlægge den proressive rockgruppe Emerson, Lake, and Palmer (ELP blandt venner) døde den 11. marts. Emerson spillede også i gruppen The Nice og gjorde sig bemærket på grund af sit tekniske overskud og kompositionelle talent på tangenterne.

Lån og lyt til ELP's første album, ”Emerson Lake and Palmer”, HER

Anker Jørgensen
Socialdemokraten fra Sydhavnen døde den 20. marts efter et langt liv hvor han blandt andet nåede at være statsminister, mødes med Saddam Hussein og indføre efterlønnen.

Lån og læs biografien ”Anker Jørgensen og det forunderlige liv” HER

Merle Haggard
Den amerikanske ”outlaw” countrymusiker og sanger, som havde mere end 30 listetoppende sange på sit løbeblad, døde den 6. april på sin fødselsdag, og efterlod os med et bagkatalog som passer til en hver der føler sig lidt alene i verden en gang imellem. Hvis man hører godt efter kan man høre ørkenen i baggrunden på alle hans plader.

Lån og lyt til hans 20 greatest hits HER

Prince
Musikeren og komponisten der var lige så lilla, karismatisk og mystisk, som han var funky, døde den 21. april og udløste blandt andet en lilla forside på den danske avis Politiken. Prince var kendt for sit enorme musikalske talent på et virvar af instrumenter, og for sine pulserende sange og sin impulsive optræden, både på og af scenen, hvor han både kunne lave om i besætningen og sætlisten undervejs.

Lån og lyt til hans "HITnRUN phase one" HER

Lonnie Mack
Hvis det ikke var for Lonnie Mack, ville Stevie Ray Vaughn, Joe Bonamassa og Eric Clapton måske have lydt en smule anderledes. Guitarpioneren døde samme dag som Prince, men mens Princes død sendte chokbølger ud i hele verden, var det mest blandt andre guitarlegender hans død fik stolene til at vakle da Lonnie Mack sagde farvel og tak den 21. april.

Lån og lyt til hans bluesede rockplade ”The Wham of that Memphis Man” HER

Guy Clark
Den 17. maj døde grammy-vinderen og country/folk legenden Guy Clark. Han var en solid sangskriver og blandt de kunstnere (udover ham selv) som har indspillet hans kompositioner er navne som Johnny Cash, Emmylou Harris og Willie Nelson. Hans sange emmer af følelser og historier og det samme gør hans sceneoptræden.

Lån og lyt til hans live-album ”Songs & Stories” HER

Muhammad Ali
Bokse-ikonet der fløj som en sommerfugl og stak som en bi, Cassius Clay alias Muhammad Ali, døde den .3. juni efter mange års kamp mod Parkinsons. Ali var et popkulturelt ikon og berømt for sine danseagtige bevægelser i ringen og senere for sin aktive kamp for ligestilling mellem racerne i USA.

Lån og se den biografiske spillefilm ”Ali” HER

Toots Thielemans
Den belgiske mundharpevirtuos og jazzmusiker Jean Baptiste ”Toots” Thielemans døde den 22. august efter et langt og rigt liv med musikken i førersædet. Den charmerende musiker spillede blandt andet temamusikken til filmen ”Midnight Cowboy”, ligesom hans karakteristiske blanding af at fløjte og spille guitar kan høres på nummeret ”Bluesette”.

Lån og lyt til et udvalg af Toots Thielemans bedste numre HER

Trille
Den danske sangerinde og sangskriver døde den 17. oktober. I tråd med en stolt tradition i dansk lyrik evnede Trille at finde det eksistensdefinerende frem i hverdagens poetiske uperfekthed. Hun fremhævede de helt store følelser i de helt små ting, og lod håbet skinne igennem som et lille lys i mørket.

Lån og lyt til hendes album "Tro Håb + Kærlighed" HER

Leonard Cohen
Den canadiske poet og sanger døde den 7. november, kort tid efter udgivelsen af sit nye album ”You Want It Darker”. Også på denne plade manifesterede ”The Lord Byron of Rock and Roll”, som han blev kaldt, endnu en gang sit enorme talent for at forene litteratur og musik på en måde som er svær at ryste af sig.

Lån og lyt til Cohens sidste album ”You Want it Darker” HER

Jan Sonnergaard
Den danske forfatter var kendt for en rå og direkte stil som siden debutten med novellesamlingen "Radiator" i 1997 gjorde ham både berømt og berygtet. Han lagde ikke fingre imellem når det gjaldt om at skildre et råt miljø eller en krads personlighed.

Lån og læs hans hovedværk, novellesamlingen ”Radiator” HER

Fidel Castro
Efter at have været forsøgt dræbt af CIA i flere omgange, og efter at være formodet død længe, døde den cubanske diktator og revolutionær den 25. november. Castro stod sammen med sin bror Raul og Ernesto Guevara i spidsen for det oprør som gjorde hans hjemland Cuba fri af USA, og efterfølgende gjorde han landet til kommunistisk diktatur. Med hans død slutter et kapitel i den moderne verdenshistorie.

Lån og læs Castros egen bog ”Man kan ikke slå ideer ihjel” HER

Greg Lake
Den 6. december døde endnu et medlem af ELP (se Keith Emerson herover). Greg Lake havde et langt liv indenfor den progressive rock, hvor teknisk formåen og eksorbitante kompositioner sidder i førersædet. Han var desuden med til at stifte gruppe King Crimson, hvis første plade "In the Court of The Crimson King" som bl.a. indeholder sangen "21st Century Schizoid Man" som er blevet covret af folk som Ozzy Osbourne og Kanye West.

Lån og lyt til den legendariske plade HER

Paul Elvstrøm
Danmarkshistoriens største sejlsportsikon og formidler af sporten, døde den 7. December. Elvstrøm nåede at vinde 4 guldmedaljer ved De Olympiske Lege. Derudover nåede han at få ikke mindre end 13 Verdensmesterskaber med. Elvstrøm udviklede og finpudsede på grej og elementer og var med til at gøre sejlsporten stor i Danmark.

Lån og læs Elvstrøms "Guld til Danmark" HER

Claus Ryskjær
Den 12. december døde revyskuespilleren med den hæse stemme. Ryskjær var kendt af mange og hans stemme af endnu flere, han lagde nemlig stemme til en perlerække af gode tegnefilm, lige fra Disneys "Robin Hood" til den dansk-producerede "Aberne og det hemmelige våben". Voksne kender ham nok bedst fra revyscenen, men han var også en formidabel karakterskuespiller, hvilket blandt andet kan ses i noir-serien Edderkoppen.

Lån og gense Ryskjær i "Høfeber" HER

George Michael
Sidste jul gav han os sit hjerte, denne jul tog han afsted. d. 25. december - og vi har kun sangene tilbage. Dem er der heldigvis mange af. George Michael har været i manges ører i denne måned i forbindelse med den klassiske juletraver "Last Christmas" som han udgav med gruppen Wham! i 1984. Men Michael var mere end denne flittigt spillede julesang og den sneglade unge mand i den lige så flittigt spillede video. Han nåede blandt andet at have flere top-ti hits end sine landsmænd The Beatles, og så var han forkæmper for homoseksuelles rettigheder.

Lån og lyt til hans første soloplade Faith HER

Oprindeligt skrevet af Vejen Kommunes Biblioteker.