Fra julebal i nisseland til amerikansk juletradition

15.12.11
af Per Kjær, redaktør på www.danskfilmogtv.dk. Mangler du lige det sidste for at komme i den der helt overstadige julestemning? Så læs med på denne lille Tour de Jul om tidens og fortidens julefortællinger i film og tv.

I år stod den vanen tro, på en række genudsendelser for både børn og voksne, da DR og TV2 startede deres juleprogrammer. ”Nissenbanden i Grønland” fra 1989 – det er efterhånden 4. gang at julekalenderen bliver vist. De voksne kan for 6. gang siden 1991 se ”The Julekalender” med De Nattergale – og selv om den var rigtig sjov og en anderledes julekalender i 1991, ja så kan juletraditionerne gå over gevind.

Heldigvis bydes der også på ny dansk dramatik med ”Ludvig og Julemanden”, en rigtig julekalender med både børn, voksne, julemand, nisser og spøgelser! Det er god underholdning og jeg er spændt på, hvordan den udvikler sig. Endelig sender DR2 også en julekalender for voksne i år: ”Hjælp, det er jul”. Oversigt over hvilke julekalendere og hvornår de har været sendt i TV, kan du finde på www.danskfilmogtv.dk

 

Men julen er jo også alle de danske julefilm, og her tænker jeg primært på de ældre af slagsen. Klassikeren over dem alle er ”Nøddebo Præstegaard” fra 1934. Det er Hans Kurt, der har den altdominerende hovedrolle som den i kærligheden uheldige Nicolai, som glæder sig til julen og tror han bliver forlovet, først med Emmy og siden Andrea Margrethe. Filmens musik bl.a. med ”Vejen går til Nøddebo” er oldfashion, men Hans Kurt kunne helt bestemt synge. I 1951 instruerede Annelise Reenberg og Svend Methling ”Fra den gamle Købmandsgaard”. Svend Methling selv, spiller den gamle købmand – en rolle han ofte spillede i danske film i 1950’erne, uanset om han var godsejer, advokat, købmand eller noget helt fjerde. En dejlig og yndig Astrid Villaume spillede rollen som husets unge datter, Ida. Ida forelsker sig i den unge Carsten, men da hun tror han har en affære med en gift kvinde, forlader hun provinsen. Først da hun kommer i kløerne på en skummel godsejer, finder Ida de rigtige værdier i den gamle Købmandsgård og julefreden og romantikken sænker sig over købmandsgården. Ikke et øje er tørt, hvis man ellers er til denne gamle form for romantiske forviklinger, hvor helte var helte og man kunne kende skurke første gang personen optrådte i filmen.

 

Jul og far til fire – er vel også en kop te, som mange har nydt gennem årene, i hvert fald hvis man skal tror det antal gange far til fire har været vist i biografen op til jul. Jeg tænker selvfølgelig på ”Far til fire i byen” – der i lang årrække blev vist i biograferne hvert eneste år. Filmen er fra 1956 og indeholder den i Danmark så berømte scene og sang ”Til julebal i nisseland”. Filmen er stadig meget underholdende på en halvtredseragtig måde. Men i december kan det nu også være ganske godt, hvis man ønsker at skabe den rette julestemning i familien.

 

Nu er det jo nok ikke alle der er vildt begejstret for disse gamle juleklassikere indenfor danske film. Amerikanerne kunne også være med. Et par enkelte klassikere skal nævnes. ”White Christmas” fra 1954 med Bing Crosby og Danny Kaye – og med musik af Irving Berlin. Dette er simpelthen julefilmen over dem alle! Hvis ikke du har set filmen, så se den NU eller gense filmen. Amerikanerne er ligeledes helt vilde med ”It’s a Wonderful Life” fra 1946, hvor James Stewart spiller rollen som den selvmordshungrende ægtemand George Bailey, hvor alt der kan gå galt, er gået galt. Det er bestemt ikke en film jeg synes fremkalder den rette julestemning – så er du advaret.

 

Men, det var jo ikke kun i gamle dage, at man kunne lave julefilm. På dansk er f.eks. kommet ”Krummerne – så er det jul igen” (2006) og ”Julefrokosten” (2009), der begge er komedier, der skildrer julestemning og juletraditioner på forskellige måder. Så kan jeg selv betydelig bedre lide den dejlige Sandra Bullock i ”While you were sleeping” (1995), hvor Bullock har et helt igennem fantastisk samspil med Bill Pullman i årets juleromantikkomedie. Eller hvad med ”Love Actually” (2003), der har en stjernerække at store engelske skuespillere i hovedrollerne: Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Hugh Grant og Keira Knightley. Vi følger en række forskellige mennesker i deres kamp for en god jul. Det lykkes selvfølgelig ikke for dem alle, men det bliver alligevel jul – på godt og ondt.

 

Materialer