Dokk1 sætter lys på verdensmålene

28.10.20
Nåede du at være med til Dokk1’s kreative lampeworkshop – sæt lys på verdensmålene?
Tirsdag og onsdag d. 27. og 28. oktober gav vi, i det åbne rum på Dokk1, nyt liv til kasserede bøger fra Aarhus bibliotekerne. Det gjorde vi ved at invitere Dokk1s brugere ind til en lampeworkshop, hvor deltagerne fik lov til at klippe, lime og kæde nogle af de kasserede bøger sammen til flotte og finurlige lamper.

Hver deltager fik en lille rispapirslampe, som de dekorerede ved hjælp af udklip og limpistoler. En aktivitet, der for mange virkede helt forkert, for må man godt klippe i bøger på et bibliotek? Men workshoppen gav alligevel anledning til hyggelige og kreative udfoldelser og gode snakke undervejs.

Fokus på FN’s Verdensmål og Dokk1’s tilbagevendende bogsalg

I alt ønskede vi at lave 17 lamper – én for hvert af FN’s verdensmål og herigennem sætte lys på Verdensrummet. Verdensrummet er et nyt læringsrum på Dokk1s bagside ud mod vandet, hvor verdensmålene er afsæt for formidling og samarbejde. Udover at sætte lys på Verdensrummet, var formålet også at sætte fokus på kreativitet, genbrug, bæredygtighed og Dokk1s tilbagevendende bogsalg.
 

Et samtalerum i det kreative og en katalysator for nye idéer

Løbende som lamperne blev til, blev de hængt op på en 30 meter lang lyskæde, som var synlig for resten af huset og gav anledning til gode snakke.
 

For at huske de gode samtaler havde vi tre tavler fremme til workshoppen, hvor alle var velkomne til at skrive og komme med forslag, ønsker og refleksioner – især i forhold til spørgsmålet: ”hvorfor skal Dokk1 gå op i verdensmålene… Og hvordan?” og ikke mindst: ”hvordan tilgår du verdensmålene i din hverdag?”
 

Det viste sig, at mange allerede gør meget i deres hverdag, såsom at sortere affald, sy egne vatrondeller og generelt tænke over deres daglige forbrug. Samtidig gav flere deltagere udtryk for, at de ville ønske at det var nemmere at leve bæredygtig i deres hverdag, hvor de ser Dokk1 som en relevant spiller for at favne bredt og med lettilgængelige begivenheder, der både kan være lærerige og sjove at deltage i.
 
På sigt foreslog deltagerne, at de kreative workshops er en god vej, hvor man fx kan lave julepynt, nyt papir, papmaché, skulpturer, æsker eller bygge nye møbler ud af de kasserede bøger.
 

Vil du gerne se lamperne?

Lige nu vil man kunne se lamperne udstillet på torvet i Dokk1, hvorefter de skal hænges op i vinduespartiet i Verdensrummet, så man kan se og besøge lamperne udefra.
 

Artiklen er skrevet af Astrid Vigsø Bendsen
Materialer