Den kompetente børnelæser

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.06.18
Tag med i det norske BarnBokBad. En temadag om børnelitterær formidling. Mandag den 17. september kl. 9 – 16 på Dokk1 i Aarhus.
Dagen handler om at give voksne værktøjer til at åbne døre for de unge læsere. At give dem gode erfaringer med læsning og litteratur, uafhængig af læsefærdigheder. Dette gøres ved at tage børnenes egne meninger om litteraturen alvorlig.

Søren Fanø tager os med udgangspunkt i bogen ”Oplevelse og nærvær – med litteratur” med ind i klasseværelset på Nr. Snede skole. Her har de sammen med forfatteren Peter Høgh arbejdet med litteratur.

Filosof Pål Brekke Indegard og Vilde Kamfjordfra Lillehammer i Norge tager i deres metode udgangspunkt i forfatterbesøg, hvor børnene skal forberedes godt. Dette sker dels ved at de bruger højtlæsning af forfatterens bøger, dels ved at arbejde med at stille de rigtige spørgsmål. Vel og mærke stillet af børn – spørgsmålsambassadører - til forfatteren.

Dagen slutter med det store spørgsmål ”Bøger har brug for børn - har børn brug for bøger?” som de to forfattere Inge Duelund Nielsen og Mette Hegnhøj sammen med deltagerne, vil søge at finde svaret på.
 
Program for dagen
09:00 Velkomst og introduktion v. Britta Bitsch
09:15 Oplevelser og nærvær - med litteratur. v. Søren Fanø
10:00 Pause
10:15 Introduktion til ”Barnbokbadet” v. Vilde Kamfjord og filosof Pål Brekke Indregard
Det handler ikke om at kunne lide eller ikke lide en bog, men om at skabe relevans.
Om at udvikle evnen til at sætte sig ind i egne og andres følelser. Evnen til at reflektere, være kritisk, at ytre sig og ikke mindst lytte til andres perspektiv.
Hvis vi som udgangspunkt har, at man gennem læsning af skønlitteratur lærer at forstå sig selv og andre, at udvikler empati, og gennem samtaler om litteratur kan opøve kritisk tænkning, vil det være vigtigt at bidrage til at børn og unge ikke bare har adgang til litteratur, men at de får erfaring med reel læsning – og samtale.
Efter introduktionen vil der være workshop, hvor metoden illustreres ved at dagens deltagere føres gennem et forløb, hvor vi sammen forbereder et besøg af Bobbie Peers og snakker om hans bog ”William Wenton og luridiumstyven” – en bog alle bedes læse før dagen.
Vi spiser frokost undervejs.
13:45 Opsummering v. Vilde og Pål
14:15 Kaffe
14:45 Bøger har brug for børn - har børn brug for bøger?
v. forfatterne Inge Duelund Nielsen og Mette Hegnhøj
15.45 Opsummering
 
Om Barnbokbad på youtube:
 
 
 
Pris kr. 975,-

Litteratur:

Materialer