Den forunderlige hjerne i fokus i Hjerneugen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.03.16
Hjernen har et fantastisk potentiale, men den giver også udfordringer, hvis den er syg eller bliver skadet. I denne uge er der fokus på hjernen i den internationale hjerneuge.
Hjerneugen er en del af den internationale kampagne Brain Awareness Week, hvor hjernen kommer i fokus - nationalt som internationalt.
 
Hjernen er et forunderligt organ. Fylder lidt i kroppen, men er et vitalt organ for tanker og den menneskelige evne til at handle. 
 
  • Vi ved, at hjernen kan stimuleres af den rette sunde kost.
  • Vi ved at hjernen bliver påvirket, hvis blodsukkeret bliver for lavt. Så kan vi ikke tænke.
  • Vi ved, at man kan forebygge demens, ved at øve lave hjernegymnastik som krydsord, Sudoku og spille "hjernevenlige" spil på mobilen.  
 
Vi gør hvad vi kan for at forstå vores hjerne, tage hensyn og give den de bedste betingelser. Man ved meget om hjernen, men den er fortsat et gådefuldt organ og forskning er stadigvæk nødvendig. 
 
Vidste du at: 
  • Hjernen gennemsnitligt vejer cirka 2% af din kropsvægt - men at den bruger cirka 20% af kroppens totale energi og ilt?
  • Sveder du i 90 minutter uden at tilføre væske, så skrumper hjernen i et omfang, der svarer til, at du er blevet et år ældre?
  • Mennesket i gennemsnit tænker 50.000 tanker i løbet af et døgn, men at langt over halvdelen af dem er negative?
  • Cirka 95% af alle beslutninger træffes ubevidst i hjernen?

Gådefulde forunderligheder om hjernen: 

  • En amerikaner blev ramt af en alvorlig hjernerystelse men udviklede sig bagefter til et musikalsk geni og kan nu spille 8 instrumenter, uden at have modtaget musikundervisning.
  • En anden forstod efter en alvorlig hjernerystelse pludselig avanceret geometri og kunne tegne komplekse geometriske figurer.  
 
Hjernen er et vitalt og forunderligt organ. Vi er afhængige af en velfungerende hjerne, men faktum er også, at over 400.000 i Danmark desværre lever med en sygdom eller skade i hjernen.
 
Hjernelidelser er komplekse. Nogle kan helbredes, andre holdes i skak med behandling og træning, mens andre igen bliver værre over tid.
 
Så mange lever i dag med lidelser, sygdomme eller skader i hjernen:
1. Senhjerneskader - cirka 125.000
2. ADHD - cirka 125.000
3. Demens - op mod 85.000, heraf 50.000 med Alzheimer
4. Epilepsi - cirka 50.000
5. Hydrocephalus (vand i hovedet) - cirka 20.000
5. Cerebral parese (spastisk lammelse) - cirka 10.000
6. Parkinson - cirka 7.300
 
Det er vigtigt der bliver sat fokus på hjernen, i forskningsøjemed og i befolkningen. Måske du er pårørende, ramt eller måske du bare er nysgerrig på den forunderlige hjerne? 
Kig med her på siden og find mere inspiration

Oprindeligt skrevet af gh, Randers Bibliotek.

Tags
Materialer