Coursera – gratis elæring fra de største universiteter

23.03.20
Coursera er en hjemmeside, hvor de største universiteter i verden, udbyder hovedsagelig gratis elæringskurser indenfor mange forskellige emner.

Coursera blev stiftet af to Stanford computer videnskabs professorer: Daphne Koller og Andrew Ng i 2012, der lagde deres kurser og foredrag online og underviste flere på få måneder, end de kunne have nået gennem et helt liv.

I dag har siden over 4000 kurser, 400 specialization og adskillige masters og bachelorgrader. Emnerne spænder fra kunst og kultur over business science til informationsteknologi og datavidenskab. Det meste er på engelsk, enkelte andre sprog tilbydes men ikke dansk.

Hvert kursus består af en videodel, hvor underviseren holder sin lektion og en tekst del der uddyber og forklarer lektionens budskab. 

Det elegante ved siden er, at der kan undervises mange, rigtigt mange på en gang. Til hver undervisningslektion kan der være multiple choise quizer eller ligefrem opgaver der skal skrives. Og her kommer det elegante ind, for hver kursist er forpligtet til at rette og besvare to opgaver før man kan komme videre. På den måde sikres det at alle studerendes opgaver bliver besvaret og at underviseren ikke skal bruge halve og hele år på at gøre det.

Et kursus kan se sådan her ud – 4 uger med 2 eller 3 stopprøver pr. gang.

Og en ugeplan

Der er ikke noget til hinder for at man knokler på og tager hele forløbet så hurtigt som muligt, men det er designet til at kunne fungere sideløbende med et normalt arbejde.

Der er (så vidt jeg har lagt mærke til) heller ikke nogen begrænsning på hvor mange studier man kan være tilmeldt.

Alle de emner der er enkeltstående kurser (Course) er gratis, resten koster penge. Specialization består af flere kurser der hænger sammen og koster 50$ om måneden. Så jo hurtigere man består det, jo billigere.

Og derover bliver det hurtigt dyrt. Ønsker man at tage en master uddannelse i business fra Illinois Gies College of Business koster det f.eks. 21.000$.

Men langt de fleste er sidens kurser er gratis som f.eks. dette fra Københavns Universitet