Charles M. Schultz: Radiserne

15.04.16
”Comics are a gateway drug to literacy.”

Jeg hedder Per Hesselbjerg og er bibliotekar på Højbjerg Bibliotek. Jeg har fået fornøjelsen af at præsentere endnu en ferie- og læseanbefaling, som jeg selv ser frem til at læse.

Der er sikkert nogen, der mener, at livet er for kort til at læse tegneserier. Til dem kan jeg kun henvise til citatet i indledningen af Art Spiegelman, som vandt Pulitzerprisen for sin graphic novel Maus, der handler om Spiegelmans far og hvordan denne overlevede Holocaust. Jeg kunne også lade Søren Brun fra Radiserne komme til orde med sit verdensberømte ”Good grief” – jeg græmmes.
Det vil være meget passende for min læseanbefaling denne gang er netop en serie striber af Charles M. Schultz om hans elskede ”Radiserne – de bedste striber 1950-1959”.

Ikke fordi at hårde fakta skal få tegneserieskeptikerne til at overgive sig, men for lige at sætte sagerne i det rette lys, så fortæller Wikipedia, at Radiserne, da serien var på sit højeste, udkom i 2600 aviser med 355 millioner læsere i 75 lande – ta’ den Jussi Adler!

Når Charles M. Schultz bringer sin stribe til live så gør han det med stor kærlighed til genren og sine figurer – Søren Brun, Nuser, Thomas, Woodstock, Trine m.fl.. På 3-4 ”frames” får han med stor humor fortalt sin historie i det barske, barokke og underfundige univers, som udgør Radiserne.
I denne samling af striber fra 1950-1959 eksperimenterer Charles M. Schultz stadig med sine figurers personlighed, og jeg er spændt på om det vil bringe nyt ind i min opfattelse af Radiserne, eller om jeg vil savne de så velkendte karaktertræk ved figurerne.

Tilbage er kun at sige ”Good grief” – og go’ læsning!

Tags
Materialer