Brandstifter af Stephen King

05.09.11
Anmeldt af Sally May Wissing Krogh, 12 årI min  ferie har jeg læst bogen brandstifter, af Stephen King. Bogen handler om  Andy McGee og hans datter Charlene, som gennem hele bogen kaldes Charlie. Andy og hans kæreste Vicky, deltager som helt unge i nogle forsøg, hvor der indsprøjtes et stof, kaldet "Nummer Seks" ind i dem. De ved ikke selv hvad det er, og folkene bag undersøgelsen er selv i tvivl om bivirkningerne ved Nummer Seks.
Det viser sig, at både Andy og Vicky for parapsykiske evner. Vicky kan ved tankens magt f.eks åbne døre, slukke for tv osv., mens Andy kan 'skubbe'(Nærmest at hyptonisere dem, hvor han tvinger dem til at gøre noget, de ellers ikke ville).
Da de får deres barn, Charlie, går det helt galt. Charlie er født med evnen Pyrokinese, som betyder, at hun kan sætte ild til ting ved tankens magt. Firmaet der stod bag forsøget, Butikken som de kalder sig, finder ud af at Charlie har disse evner, og beslutter at kidnappe hende. De dræber Vicky, og bortfører Charlie. Andy mærker at der er noget galt derhjemme, så han skynder sig hjem, hvor han finder Vicky død. Han finder ud af at Charlie er kidnappet, og forfølger kidnapperne.
Inden længe når han dem, og for Charlie tilbage ved at skubbe dem. Andy er godt klar over at de er i fare, så de beslutter sig for at gå under jorden. De kommer ud til en bondegård, hvor Irv Manders og hans kone Norma lever. Under falske navne hilser de på Irv og Norma, men Irv kan mærke at Andy lyver. Andy indrømmer det, og fortæller Irv historien, selvom han har svært ved at tro på den.
Pludselig dukker nogle mænd fra butikken op, bevæbnede med pistoler, for at dræbe Andy og kidnappe Charlie. Andy får Charlie til at bruge sine evner, selvom hun havde lovet sig selv at hun aldrig ville, og de får dræbt de fleste af de udsendte , samt at brænde Irv og Normas hus ned.
De tager flugten videre til Andys morfars sommerhus, hvor de bliver vinteren over. Til deres uheld finder Butikken dem, og anført af en fyr kaldet John Rainbird, for de dem fanget og taget med til hovedkvarteret. De bliver spærret inde i hver deres lejlighed, uden flugtmuligheder. Da Andy oftest er høj, af den medicin de giver ham, mister han tilsyneladende sine evner. Rainbird vil gerne have Charlie til at lave ild igen, men han ved at det vil blive svært.
Derfor ligger han en snedig plan. Han lader som om, at han er rengøringsassistenten John, og under et strømsvigt lader han som om han er frygtelig bange for mørke, og vinder Charlies medlidenhed. Han lokker hende til at lave ild - først bare at tænde for træ, og da hun har klaret tilstrækkeligt at det, en mur af massivt gasbeton. Hun klarer det uden mindre anstrengelser, og det går op for Butikkens folk, hvor store kræfter hun har.
Alt imens er Andy sluppet ud af sit medicinmisbrug, og ved hjælp af et skub for han Butikkens chef, Cap, til at aflevere et brev til Charlie. I brevet står der at Rainbird, som ellers var Charlies eneste 'ven' i Butikken, er en svindler, og at de snart vil forlade stedet.  I brevet står der også, at Charlie skal være ude ved Butikkens stald kl. 15, da de vil køre til lufthavnen og videre til Hawaii. Rainbird finder det mærkeligt, at Cap tager ned for at besøge Charlie, da han aldrig har gjort det før. Han beslutter sig for at tjekke overvågningskameraerne i Charlies lejlighed, og ser at Cap giver hende brevet, og regner resten ud, ved hjælp af computeren.

Da Charlie kommer ned i stalden, venter Rainbird på hende. Han har en pistol med. De begynder at snakke ligeså stille, og Andy dukker op. Charlie råber, at han ikke må gå ind i stalden, men for sent. Han træder ind, og undgår lige at blive skudt. Øjeblikket efter skyder Rainbird igen. Skuddet rammer Andy i halsen, og han falder til jorden. Charlie bliver vred. Vred på Rainbird, vred på Butikken, vred over at hendes far lider. Hun sætter ild til stalden, hvor der er fyldt med hø, og desuden er en masse heste. I al røgen og ilden sætter hun sig hos sin far. Han siger at hun skal fortælle sin historie til en avis, en avis, der intet har noget med politik eller Butikken at gøre. Hun lover at gøre det, og så dør Andy.
Nu er der kaos i butikken. Hun sætter ild til det hele. Hun kan kontrollere det, og da det har brændt længe nok slukker hun det ved hjælp af en lille dam. Charlie slipper fri, og tager tilbage mod Irvs farm. Hun kommer tilbage, udhungret og dehydreret, og kommer på hospitalet. Hun kommer sig hurtigt, og beslutter sig for at drage til New York for at finde en avis at fortælle sin historie til.

Jeg synes bogen var rigtig god, og fantastisk underholdende. Jeg anede ikke hvad der ville ske som det næste, og hvis jeg havde en idé om det, viste det sig ofte at være forkert. Derudover synes jeg også at bogen er yderst velskreven. Forfatteren har nogle gode beskrivelser, og jeg kunne rigtig forestille mig hvordan det hele så ud. Især Charlies personlighed, syntes jeg lyste meget op.  Jeg mærkede hendes stædighed, hendes viljestyrke, og ikke mindst hendes mod. Jeg kunne også føle, når bogen blev skrevet fra hendes synsvinkel, at hun trods alt kun var et barn. Også Rainbirds åbenlyse sindssyge lyste klart ud. Jeg kunne ligesom fornemme, at han ikke var normal, og at det var bedst at holde sig væk. Selvom han åbenlyst indrømmede det flere gange i bogen, kunne jeg alligevel mærke på beskrivelserne af hans tankegang. Også beskrivelserne af omgivelserne var gode. Jeg kunne rigtigt forestille mig, oppe i morfaderens sommerhus, hvordan det lød når isen knækkede, hvordan det så ud og det hele.
I starten var den lidt kedelig at læse, men sådan tror jeg det er med de fleste bøger. Spændingen skal jo først opbygges- og det blev det i denne bog. Når først man er i gang er det svært at slippe, og man kommer let til at læse meget.  Bogen er nok bedst egnet for 13+, da man meget nemt kan få svært ved at forstå den, og at den nok kræver gode læseevner.

Materialer