Bag om Tristan og Isolde

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.08.12
Den Jyske Opera har blændet op for et af de helt store kærlighedsdramaer med opsætningen af Wagners opera Tristan og Isolde

I spidsen for forestillingen står dirigent og operachef Giordano Bellincampi. Læs et interview med ham på Aarhus Symfoniorkesters hjemmeside.

Fortællingen om Tristan og Isolde, der bindes sammen i passioneret kærlighed af en trylledrik, er en af middelalderens store myter. Historien har været kendt over hele Europa, hvad enten det har været som viser sunget af omvandrende troubadourer eller som franske eller tyske kærlighedsromaner.

Historien menes at udspringe af et keltisk sagn, og den vides at have været nedskrevet af to franske digtere i slutningen af 1100-tallet (Beroul og Thomas). Den version, der bedst kendes i dag, er en rekonstruktion, lavet af den franske litteraturforsker Joseph Bédier o. år 1900. 

Historien er blevet sindbilledet på den lidenskabelige, uovervindelige og fortvivlede kærlighed, og den har gennem århundrederne givet stof til nye fortællinger og fortolkninger.


Nedenfor er et udvalg af titler, der på den ene eller anden måde tematiserer fortællingen:

  • Myten som den kendes - beskrevet i musik og tekst (Bédier, Guerber, Ridderdrømme)
  • Myten som ramme for en ny fortælling (Mann, Voss, Updike)
  • Myten brugt som fortolkningsramme (Tang, Kofoed ...)
  • Om Wagner og operaen
Materialer