Anbefalinger fra Sæsonens Bøger

20.03.20
De tre biblioteksansatte fra Sæsonens Bøger anbefaler bøger, de har stående i deres egne bogreoler.

Louise anbefaler

Svækling af Michael Engberg (2017):

Jeg grinte meget, da jeg læste ”gavtyve”-romanen Svækling. Romanen er en morsom, men også rørende historie om eks-bokseren Frank, der kæmper med ”spøgelserne” fra fortiden!
Frank og Franks far har ikke det bedste forhold til hinanden. De er begge gode til IKKE at tale om deres følelser og om hvad der er sket i fortiden.
Franks far er cigaretsmugler, men kommer... til skade på sit seniorjob, så Frank må overtage de illegale forretninger og det går helt galt! Så eks-bokseren må finde den indre og ydre styrke frem igen!

Samtidig forelsker Frank sig i hjemmesygeplejersken Ellen.
En vaskeægte feelgood roman – for mænd!
 

Hærværk af Tom Kristensen (1930)

En af de bøger der altid har stået i min bogreol, men som jeg aldrig har læst, er ”Hærværk” af Tom Kristensen.
Jeg har altid sagt at det er én af de bøger som jeg vil have med på en øde ø, hvis jeg skulle strande der. Nu synes jeg faktisk, at tidspunktet er rigtigt, og jeg er begyndt at læse denne fantastiske roman. Jeg er cirka halvvejs i den, og jeg kan kun a...nbefale den! Både for dem der aldrig har læst den og til de som har læst den for mange år siden!

Romanen er et psykologisk drama fra mellemkrigstidens København om den fallerede digter Ole Jastrau, der holder sig oppe ved at anmelde kunst i Dagbladet. Gennem siderne følger læseren den menneskelige deroute som Jastrau gennemlever.

 

Mette anbefaler

Undtagelsen af Christian Jungersen (2004)

Der findes romaner der bare bliver siddende og gnaver, for mig er Undtagelsen en af dem. Historien om Dansk Center for Information om Folkedrab og de fire kvinder Iben, Malene, Camilla og Anne-Lise er barsk kost.

Iben og Malene er unge, veninder og ansat samme sted. De er engagerede i deres arbejde og måske nok lidt lukkede i deres forhold til de andre kollegaerne. Camilla ser stille til fra sidelinjen og Anne-Lise holdes langt ud af alle fællesskaber. Iben og Malene mener jo ikke noget ondt med det.
Men når bogen skifter synsvinkel og vi oplever Anne-Lises langsomme nedbrud og hvor voldsomt det, at blive holdt ud for faktisk kan føles. Så står kontormobningen uhyggeligt klart, med al den ondskab, det kan indeholde.
En dag modtager Iben en dødstrussel pr. mail. Det må naturligvis være en af de mange krigsforbrydere Centeret skriver om. Men måske er truslen meget tætter på end de tror.

Jungersen får, gennem at inddrager kvindernes arbejde (med folkedrab), draget paralleller mellem den ondskab i verden, det er umuligt for os at forstå og den ondskab vi har lige foran næsen. Og måske endda selv deltager i. Uha det er godt.

 

Kraften af Naomi Alderman (2018 )

I en verden ikke ulig vores, udvikler unge kvinder pludselige en elektrisk kraft de kan udsende gennem hænderne. Kraften stammer fra en ”nøgle”, et hidtil slumrende organ lige ved kravebenet. Fænomenet breder sig, og snart har kvinder verden over vækket deres Nøgle.
Men hvad gør en sådan magtforskydning ved verden?

I Kraften beskriver Naomi Alderman tiden lige efter kvindernes nøgle vågner. Pludselig er kønsrollerne byttet rundt, og kvinderne kan tage magten. Men hvad gør de med magten? Er undertrykkelse af det ”svagere” køn en nødvendig del af det at have magten? Og hvad gør man, når man pludselig står med muligheden for at hævne sig på de mænd, der har misbrugt en hele livet?

Alderman er stærkt inspireret af Margaret Atwood (hvilket ikke er en dårlig ting) og har skrevet en tankevækkende, feministisk dystopi.

 

Karina anbefaler

Ane Riel, Slagteren i Liseleje (2013)

Det er mange år siden, jeg læste Slagteren i Liseleje for første gang. Og jeg kan huske, at jeg næsten blev blæst omkuld af den sitrende stemning, som jeg synes, romanen har.

Nu er jeg i gang med at genlæse den. Og endnu engang bliver jeg blæst omkuld af hovedpersonen, Judith, der på overfladen er helt almindelig, men under overfladen buldrer det vildeste hav!

Romanen handler netop om den nydelige dame Judith, der møder de tre lokale alkoholikere og inviterer dem hjem til middag. Det bliver en middag, hvor der er vin ad libitum, skeletter i skabet og skjulte dagsordner.

Jeg er vild med denne her roman! Sproget er vidunderligt – og Judith er så indvendigt ond, at jeg næsten ikke kan læse sætningerne til ende. Her er fx hvad der står, da Judith for første gang er stødt på de tre mænd. ”Der var absolut intet i hendes varme blik og klukkende stemme, der afslørede den indædte afsky, som fyldte hende. En afsky for ynkelige, fordrukne mænd”

Slagteren i Liseleje er en roman, der fortjener at blive både læst og genlæst.

 

Mary McCathy – Gruppen. (1963)

Jeg indrømmer det gerne. Jeg elsker historiske romaner. Og jeg elsker kollektivromaner. Og her har vi at gøre med begge dele. Kan det blive bedre?

Ja, det kan det faktisk godt. For med funklende tidsbilleder, begavede betragtninger af venskaber og kvindeliv i 1930’ernes USA har romanen faktisk opnået klassikerstatus. Vi følger parallelt otte unge kvinder liv i New York fra deres tid på Vassar-college og syv år frem. Fortællervinklen skifter mellem de otte kvinder og vi følger deres og samfundets udvikling (eller mangel på samme)

Det, som gør romanen særligt interessant, er, at forfatteren ikke har skabt otte sympatiske, sjove og likable kvinder. De lyver, tager dårlige beslutninger, er nogle gange selvoptagede – ligesom alle os andre. Læs romanen hvis du er til historiske og samfundssatiriske kollektivromaner.

 

 

Materialer