Amerikas horrorkonge

14.10.19
Edgar Allan Poe er på alle måder en fascinerende skikkelse i litteraturhistorien; han var en af de første virkelig store amerikanske forfattere, hans navn er næsten blevet synonym med gyserlitteratur, og han anses for at være grundlæggeren af den moderne krimigenre. Derudover levede han et kort og kaotisk liv, der i sig selv minder mere om fiktion end virkelighed.

Jeg skal være ærlig; det tog mig lang tid at lære at holde af Poes værker. Hans skrivestil er på mange måder gammeldags og kan til tider være decideret kedelig, men med tiden begyndte jeg at sætte pris på hans helt særprægede form for uhygge.

Man skal nemlig huske på, at Poe ikke skrev moderne gyserlitteratur men gotisk horror, hvor gyset ikke skabes gennem plot, men langsomt opbygges med atmosfære. Han kan bruge flere sider på at udpensle den uhyggelig effekt, et gammelt faldefærdigt hus kan have, og det er en lidt særpræget form for uhygge, der kræver tilvænning. Men så snart man har vænnet sig til den form for litteratur, bliver Poe ekstrem uhyggelig og spændende. Poe kræver at blive læst i en særlig atmosfære; så rul dine blodrøde gardiner for, sæt noget dystert orgelmusik på, og læs Poes noveller op for dig selv med en langsom og mørk stemme (til inspiration kan jeg anbefale at man finder Vincent Prices oplæsning af The Raven på YouTube).

Det tog mig også lang tid at forstå helt præcis, hvorfor Poe er så vigtig en amerikansk forfatter. Ikke alle hans noveller finder sted i USA, og endnu færre finder sted i Poes egen samtid. Hvorfor anses Poe så for at være en pioner i USA's litteraturhistorie? Der er selvfølgelig den forklaring, at Poe faktisk var en af de allerførste amerikanske forfattere, der blev læst og anerkendt uden for USA's grænser, og på den måde var med til at sætte USA på verdenskortet rent litterært. Men Poe skrev gotiske noveller, en genre der næsten udelukkende er britisk, og derfor ikke umiddelbart passer ind i det amerikanske kulturliv, der på det tidspunkt forsøgte at løsrive sig intellektuelt fra England og Europa. Og netop af den grund er Poe så vigtig for USA's litteraturhistorie, fordi han insisterede på at erindre og fastholde arven fra Europa.

Ved at lade sine noveller trække på arven fra fortiden påpeger Poe, at USA ikke bare skal glemme sin europæiske fortid og være en ny frisk start som mange i datiden yndede at tænke. Fortiden og alle dens rædsler indhenter os altid, og selv i fornuftens og oplysningens land er der kræfter på spil, som ingen helt kan forstå. Poes umiddelbare uamerikanske noveller er således ekstremt relevante som en kritik af USA's selvforståelse, både dengang og i dag, og kan varmt anbefales.

Har du lyst til at blive klogere på horrorgenren, så kom til foredrag d. 21. oktober på Risskov Bibliotek!

Jacob Meyer Hald, praktikant på Risskov Bibliotek

Materialer