Alle tiders kvinder

Fire bøger der gør dig klogere på historiens kvinder, kvindernes historie og hvordan det er at være kvinde i dag.

I 2014 udkom to virkelig gode bøger der fra hver sin vinkel fortæller dansk kvindehistorie på utrolig levende og medrivende vis. De fortjener begge at blive læst!

Historiens Heltinder af Liv Thomsen

Du kender hende måske fra tv? På DR har hun igennem flere programmer formidlet historiske emner så det føltes vedkommende. Liv Thomsen er cand. mag i litteraturvidenskab og moderne kultur og kulturformidling. I Historiens Heltinder tager hun læseren med på en rejse gennem 3000 års dansk kvindehistorie.

10 historiske danske kvindeskikkelser får stemme i  Liv's bog.  Hver især udvalgt fordi hun har skilt sig ud, været forud for sin tid eller på anden måde været en "stærk kvinde". Bogen giver et større overblik over dansk kvindehistorie samtidig med at man som læser kommer tæt de de udvalgte historiske heltinder.

Bogen er både let tilgengængelig og nuanceret.

Kvindernes bog af Jytte Rex

Bogen udkom oprindelig i 1972, i en tid med rødstrømper og erotisk frigørelse på dagsordenen. Nu er den så blevet genudgivet, revideret og suppleret.

Jytte Rex er billedkunstner og filminstruktør og i Kvindernes bog lader hun 57 anonyme og ukendte kvinder fortælle hver sin personlige historie. Historierne kredser om magtkampe i parforhold, om forventninger og drømme og om de særligt afgørende øjeblikke i kvindernes liv.

Historierne emmer af både sårbarhed og styrke, og Jytte Rex formår at gøre det indivielle og private til noget alment. Bogen formidler dansk kvindehistorie 1910-1970 på mest fængslende vis. En periode hvor der netop skete meget på kvindesagsfronten.

En intens, sanselig og bevægende fortælling!

At være kvinde i dag? 
De to næste bøger i denne anbefaling er biografier skrevet af unge kvinder i deres 20'ere og 30'ere. Lidt tidligt at skrive en biografi kan nogen måske tænke, men det afholder dem heldigvis ikke fra at gøre det. Begge er bramfrie og sjove.

Ikke den slags pige af Lena Dunham

Hvis du har set serien Girls, så kender du allerede Lena. Det er nemlig Dunham selv der er manuskripforfatter og instruktør på serien og så spiller hun også selv hovedrollen som Hannah Horvath. Man bliver faktisk lidt usikker på hvor Lena begynder og Hannah ender i Girls.

Det samme gælder hendes bog med undertitlen "en ung kvinde fortæller hvad hun har "lært". Er det en roman der ligner en selvbiografi eller er det en regulær selvbiografi? 

Lena fortæller selvudleverende og uflatterende om sine erfaringer indenfor kategorierne kærlighed og sex, krop, venskab, arbejde og andet, for at andre piger/unger kvinder ikke behøver begå de samme fejl som hende. Tvangstanker, hypokondri, spiseforstyrrelser, tilfældig sex, 17 ting hun har lært fra sin far, emails hun ville have sendt hvis hun var lidt mere skør/vred/modig...

Det er et opgør med chick litten. Her er ingen naive forestillinger om moderne kvindeliv. Og Lena gør det godt. Hun er skarp med et glimt i øjet!

Kunsten at være kvinde af Caitlin Moran

De fleste danskere kendte hende ikke før denne bog udkom, men Caitlin Moran er rockanmelder og prisbelønnet klummeskribent.

I "Kunsten at være kvinde" fortæller hun om at vokse op i et engelsk arbejdermiljø og som 13 årig finde ud af at man er kvinde og at menestruation ikke er et frit valg og alt hvad der ellers følger på hendes vej op til det 35 årige jeg, med karriere, mand og børn, og hun giver sørme også et par gode råd med på vejen.

Bogen kredser om modsætningsforholdet mellem glansbilledet af kvinden og kvinden som biologisk væsen. Alt fra høje hæle, porno for kvinder, plastikoperationer, fødsler og aborter og størrelsen på underbukser. Og så har hun en vidunderlig sort humor. Hendes store kæphest er at hvis mændene må/kan slippe afsted med det - så skal kvinderne også have lov/give sig selv lov.

Hun indleder sin bog med at postulere at vi alle er feminister. Ville det ikke være vidunderligt?

Caitlins feminisme er ikke vred, mandehadende og bh-brændende. Den er et befriende humoristisk opgør med de tabuer og hemmeligheder der omgærder det at være kvinde. Det kan godt være at hele verden endnu ikke er feminister, men der er helt sikkert kommet flere efter denne bog udkom.

 

Oprindeligt skrevet af Halsnæs Kommune - Bibliotekerne.

Materialer