Se film på filmstriben: Fremtiden, som set på film

Når du ikke fysisk kan låne film på bibliotekerne i Aarhus kommune, er det godt vi har filmstriben. Her er en liste med fremtidsvisioner på film, som altid er hjemme på filmstriben.

Lige nu kan fremtiden være svær at skimte. Men hvordan verden kunne udvikle sig har altid fascineret og inspireret filmskabere. Her er fem forskellige fremtidsvisioner:

Metropolis (1927)

Vi starter med en af verdens første science-fiction film. Fritz Langs udstyrsfilm om storbyen Metropolis der ligger i en futuristisk urban dystopi. I byen lever forretningsfolk, funktionærer og forlystelsessyge unge mennesker. Men under jorden lever arbejderne en slaveagtig tilværelse med produktionsapparatets maskiner. Kan de to befolkningsgrupper forenes?

I mange år mente man at Langs originale version var forsvundet og i stedet fandtes der mange kortere og længere udgaver af filmen, der alle var indbyrdes forskellige. Men i 2008 fandt man en kopi af hele filmen i Buenos Aires. Derfor er det i dag muligt at se Metropolis (næsten) som Lang havde forstillede sig. Filmen blev i 2001, som den første film, optaget i på UNESCOs Memory of the World Programme.

En sci-fi klassiker

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben


Akira (1987)

Baseret på hans egen Manga af samme navn instruerede Katsuhiro Otomo denne Anime-film. Den har siden haft stor betydning for populariteten af Anime og japansk populærkultur i den vestlige verden.
I 1988 har en singularitet ødelagt Tokyo. I filmens 2019 er Tokyo genopbygget, som Neo-Tokyo. Men er plaget af korruption, voldelige protester, terrorisme, bandeopgør og på randen af sammenbrud. Under et bandeopgør, bliver teenagerens Tetsuo Shimas telekinetiske kræfter vækket. Det gør ham interessant for et hemmeligt regeringsprojekt. De vil omdanne ham til et våben i kampen i magten i Neo-Tokyo. Men lederen af banden og Tetsuo barndomsven Kaneda, har ikke tænke sig at give op uden kamp.

En anime cyberpunk fremtidsdystopi.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben


Det femte element (1997)

Hver 5.000 år angriber en stor ondskab verden, og kun et våben bestående af de klassiske elementer, repræsenteret med fire mystiske sten, kombineret med et "femte element" kan redde verden. I 2263 gør den store ondskab klar til sit næste angreb. Ved hjælp af bioteknologi genskabes det femte element, som viser sige at være en humanoid kvinde med navnet Leeloo. Hun bliver skæmt af de ukendte omgivelser og stikker af. Hun ender i Taxichaufføren Korben Dallas bil. Han er heldigvis tidligere soldat, og går med til, at hjælpe Leeloo med at finde de manglende sten og redde verden

Utrolig iderige, farverig, charmerende futuristisk actionfilm, med Bruce Willis, Gary Oldman, og Milla Jovovich i hovedrollerne.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben


Marjorie Prime (2016)

I 2050 er kunstig intelligens blevet en stor del af dagligdagen. Den 85-årige Marjorie begynder at opleve de første symptomer på Alzheimers sygdom. For at hjælpe hende lejer familien en tjeneste kaldet Prime. Prime skaber holografisk version af afdøde familiemedlemmer. Den Alzheimer ramte kan så fortælle Prime sin minder, så den kan "genfortælle" dem tilbage, hvis de glemmer dem. Marjorie vælger, til sin datters fortrydelse, en yngre version af sin afdøde mand Walter. Hun fortæller historier om sit liv til Walter Prime og nyder at lytte til ham fortælle dem tilbage og bede ham om at pynte på minderne for at gøre dem bedre og pænere.
Men hvad gør det ved vores minder, hvis man har mulighed for at selektere i og pynte på ens hukommelse?

En film om minder, kærlighed, smerte og kunstig intelligens på godt og ondt.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben


QEDA (2017)

Noget så sjældent, som en dansk sci-fi film med store ambitioner. Vi starter i 2095. Verden er ramt af voldsomme miljøkatastrofer, havene stiger og en globale saltforurening har fjernet alt naturligt ferskvand. Planter og dyr forsvinder, noget må gøres. Derfor bliver Efterretningschefen Fang Rung spalte i to dele, så den ene del kan rejse tilbage i tiden og den anden blive i nutiden. Den ene del sendes tilbage til 2017, hvor en forsker har fundet en DNA-sekvens, der kunne have reddet verden, men er gået tabt.
De to dele af Fang Rung udgør et hel mennesker og er derfor i kontakt hele tiden. Men da delen der befinder sig i 2017, forelsker sig og ikke ønsker at vende tilbage, må 2095 delen også rejse tilbage til 2017. Og forsøge at redde både sig selv og verden.

En pseudovidenskabelig sci-fi film, med en spændende ny version af tidsrejser.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben
Materialer