Fredagsanbefaling

Vi anbefaler flere gode film fra Filmstriben – Arbejdernes Kampdag

Siden 1890’erne har den 1. maj, i mange land, været afsat til Arbejdernes internationale kampdag. Så dagens Top 5 bliver en eklektisk samling af film med arbejderen og arbejdernes kamp i centrum.

Hør, var der ikke en som lo (1978)

Henning Carlsen baserede sin film på Eigil Jensens debutroman fra 1940. Filmen skildrer 1930’ernes arbejdsløshedskrise.
En ung mand driver rundt i København. Han er arbejdsløs og skal på arbejdsformidlingen, for sit stempel hver dag. Andre i kvarteret er i samme situation. Han går på biblioteket, læser, møder en pige. Men meget af tiden drømmer han sig væk. I drømme hører han ligesom i livet ikke til noget sted.
Jesper Christensen spiller hovedrollen. Kirsten Olsen, Jens Okking og Karl Stegger medvirker også.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Human Resources (1999)

I Normandiet vender Franck tilbage til sin barndomsby. Han skal begynde som ledelses-aspirant i personaleafdelingen, på den fabrik hvor hans far har været ansat de sidste 30 år. Familie og ven er stolte af Franck, der har ”brudt gennem glasloftet” og blevet akademiker.
Men da Francks undersøgelse bruges af ledelsens til at foreslå en 35-timers arbejdsuge og dermed mulighed for at fyre ansatte, her i blandt hans far, bryder problemerne ud. Både mellem Franck og hans leder, de ansatte og ejerne, og mellem far og søn.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Pride (2014)

Under de store minestrejker i England, i start 80’erne, indser LBGT- aktivisten Mark, at politiet har stoppet chikanen af homoseksuelle grupper, fordi deres opmærksomhed nu er rettet mod minearbejderne. Han arrangerer derfor spontant en indsamling til støtte for minearbejderne under 1984’s Gay Pride Parade i London. Opmuntre af det indsamlede starter han med en lille gruppe venner i Lesbians and Gays Support the Miners.
Men det er svært at få minearbejdernes fagforening til at modtage de indsamlede penge (bl.a. for de kommer fra en homoseksuel gruppe). Så i stedet får gruppen kontakt med minearbejderne i den lille by Onllwyn i Wales. Og skønt de to grupper ikke har meget til fælles, udviklere der sig et sammenhold og styrke i deres fælles kamp.
En Feel-good film om styrken i at stå sammen, og som i de bedste film er der plads til både latter og tårer.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Jeg, Daniel Blake (2016)

Ingen liste over film med fokus på arbejderen og arbejdskampen uden engelsk Ken Loach. Loach har altid fokus på de sociale problemer, der plager det moderne samfund, ofte sæt i en intim historie, om det enkelte menneskes kamp for retfærdighed.

Daniel Blake, en 59-årige enkemand fra Newcastle, har arbejdet som snedker det meste af sit voksne liv. Efter et hjerteanfald står han uden arbejde. Selvom hans læge forbyder ham det, bliver Daniel efter en kort samtale vurderet egnet til at søge arbejde og nægtet støtteydelser. Han vil gerne appeller beslutningen, men processen skal forgå online og Daniel har aldrig brugt en pc.
Samtidig møder han den enlige mor Katie, som lige er flyttet til Newcastle, fra London. Kun ved at flyttet 500km væk, kunne Katie finde en lejlighed billig nok, til at slippe ud af det hjemløse herberg, hun og hendes børn havde befundet sig i de sidst 2 år.
Daniel og Katie sidder fanget i et bureaukrati uden fleksibilitet. Men sammen tager de kampen op.

Filmen vandt Den Gyldne Palme ved Cannes Film Festivalen 2016.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

I krig (2018)

I fransk Agen beslutter en tysk virksomhed at lukke sin afdeling i byen. Dette møder store protester fra de ansatte, der for 2 år siden indgik en aftale om lønnedgang, mod et løfte om at opretholde afdelingen i mindst 5 år.
Fagforeningslederen Laurent Amédéo står i spidsen for forhandlingerne med virksomheden. Kampen mellem fagforeningen og ledelsen er ikke let. Laurent en aggressiv forhandler og snart er der splittelse ikke bare mellem ledelse og fagforening, men også de ansatte imellem. Medierne blander sig også og deres billede af virkelighed påvirker forhandlingerne.
Vincent Lindon som spiller Laurent, er den eneste professionelle skuespiller, der medvirker i filmen.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben
Materialer