Fredagsanbefaling

Vi anbefaler flere gode film fra Filmstriben – Fra hele verden

I en tid hvor muligheden for udlandsrejser virker langt borte, er det godt vi kan rejse i filmens verden. Her er en Top 5, over film fra hele verden.

Canada: Atanarjuat: the fast runner (2000)

En episk genfortælling af en gamle Inuit-legende. Legenden fortæller om to brødre, der forråedes af deres hustruer. Brødrene angribes i deres telte. Men hurtige løberen (The fast runner) slipper væk, og løber, nøgen og barfodet, hen over isen.
Et lille fangersamfund i Igloolik, bliver forbandet af en ond sharman. Ondskab og had har lagt sig over samfundet. Atanarjuat vinder den smukke Atuats kærlighed. Men høvdingens søn Oki vil også have Atuat og svæver hævn.
Det er den første spillefilm indspillet fuldstændig på det inuitiske sprog, der tales blandt Inuitterne i Canada. Filmen er lavet af den canadisk-inuit instruktør Zacharias Kunuk.
Smuk film der viser os en verden, vi sjældent for indblik i.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Marokko: Et hus i Marokko (2013)

Laila Marrakchis Et hus i Marokko, er et familiedrama fuld af humor. Forretningsmanden Moulay Hassan dør pludselig og hans familie må, som den muslimsk tradition forskriver, samles til tre dages sorg i hjemmet i Tanger. Hustruen og de tre døtre Miriam, Kenza og Sofia, er alle vokset i hver sin retning og familiekærligheden kan være svær at finde. Der er også spørgsmålet om arven nu Moulay ikke har en søn, en død søster ingen taler om og afstanden mellem lillesøster Sofia der er skuespiller i USA og Miriam og Kenza der er blevet i Marokko.
Men med alle samlet under ét tag i tre dage kommer det hele frem i lyset og måske kan konflikterne overkommes og søstrene finde hinanden igen.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben.

 

Chile: En fantastisk kvinde (2017)

Marina lever af at være servitrice, men drømmer om at blive sangerinde. Hun er netop flyttet sammen med den 20 år ældre Orlando. De er et umage par, men forelskede. Da Orlando pludselig dør, må Marina kæmpe mod politiet og Orlandos familie, som mistænkelig gør hendes rolle både i Orlandos død og hans liv. At Marina er transperson, gør bestemt ikke Orlandos familie mere imødekommende eller forstående. Og det er hårdt for Marina, at finde plads til at være den hun er – En fantastisk kvinde
Chilensk Sebastián Lelio har skabt en øm, smuk og smertefuld film om et følsomt emne. Daniela Vega er specielt betagende som Marina.

Filmen vandt en Oscar for Bedste udenlandske film i 2018.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben.

 

Japan: Shoplifters (2018)

Hirokazu Kore-eda har lavet en film om familien. Især den vi selv skaber.
Ægteparret Osamu og Nobuyo, bor hos den ældre Hatsue, som lever af sin afdøde mands pension. Sammen har de også taget den unge Aki og drengen Shota til sig. De er alle fattige og uden fast arbejde. Så for at klare dagen og vejen, tyer de til butikstyveri. En dag opdager de den lille pige Yuri, efterlagt på en kold altalen. De tager hende med hjem og hun finder snart sin plads i ”familien”
En smuk lille film om hvad det vil sige, at være en familie.

Filmen vandt Den Gyldne Palme i Cannes i 2018.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben

 

Sydafrika: Five Fingers for Marseille (2018)

Under apartheid i Sydafrika kæmper en bande af unge mænd - Five Fingers – mod de fra de korrupte politimagter, der undertrykker den lille by Marseilles. Men da lederen af Five Fingers, Tao, dræber to korrupte politimænd, må han flygte fra byen som kriminel.
20 år senere vender Tau tilbage til Marseilles for at leve et stille og roligt liv som præst. Apartheid er ophævet, men hersker korruptionen i byen og Tao må beslutte om Five Fingers skal genopstå og kæmpe, eller han skal lade fortid være fortid.
Filmen er stærkt Sergio Leone inspireret. Men de sydafrikanske omgivelser og historie giver et dejligt krydderi til oplevelsen.

Se en trailer til filmen
Se filmen på Filmstriben
Materialer