Federico Fellini 100 år

21.01.20
Mandag den 20. januar ville den italienske mesterinstruktør Federicio Fellini være fyldt 100 år. Se eller gense nogle af hans mange fremragende film på dvd og på Filmstriben.

Federico Fellini (20. januar 1920 - 31. oktober 31 1993) var en af de mest berømte og karakteristiske filmskabere i perioden efter 2. verdenskrig. Tidligt i sin karriere blev han påvirket af den neorealistiske bevægelse, men udviklede sine egne karakteristika, hvor han lagde drømmeagtige eller hallucinatoriske billeder ind i almindelige situationer. Han tilføjede utroligt meget til filmen som kunstart og var banebrydende i en personlig stil, der nu til dags er blevet integreret i almindelig praksis.

Fellini sikrede sig en plads i filmhistorien med et alternativ til den almindelige, kommercielle produktion, og derved viste han vejen for adskillige kunstnere, der ønskede mere end at skabe enkel underholdning. Ved at blande drøm og virkelighed, selvbiografi og fantasi og ved at bruge sine egne kreative og personlige problemer som emner, skabte han en psykoanalytisk filmverden, der inspirerede mange.
Hans film blev nomineret til 23 Oscar-priser og vandt 8. Fellini modtog desuden en Æres-Oscar for sin mangeårige indsats i 1993, Venedig Filmfestivalens Ærespris i 1985 og snesevis af andre priser fra verdens mest prestigefyldte filmfestivaler.

Når man så har sagt Fellini, må man uvægerligt også nævne Marcello Mastroianni, den italienske skuespiller, der blev Fellinis hovedperson i adskillige film. I nedenstående i Det søde liv, 8 ½, Roma og Kvindebyen.

Oprindeligt skrevet af jc, Vejle Bibliotekerne.

Materialer